3ΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ 2019, ΧΑΛΚΙΔΑ – Δ.ΚΟΝΤΟΛΕΤΑΣ ΚΑΙ Α.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΓΩΝΑ

Με κύρια χαρακτηρηστικά τον δυνατό αέρα, τους πολλούς θεατές, τους εντυπωσιακούς αλλά και επεισοδιακούς αγώνες ολοκληρώθηκε στην πίστα της Χαλκίδας ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2019. Η επιστροφή του Δημήτρη Κοντολέτα μετά από τραυματισμό ήταν εντυπωσιακή, επικρατώντας την μεγάλη κατηγορία ενώ στην ΜΧ2 ο Αλέξανδρος Γεωργαντάς περιόρισε τα φετινά του προβλήματα κερδίζοντας τον πρώτο του φετινό αγώνα. Με διπλές νίκες έφυγαν από την Χαλκίδα οι Βασίλης Πακαταρίδης στην OPEN, Αντώνης Σάγμαλης στην MX2T, Σωτήρης Φωτάκης στην ΜΧ65 ενώ την πρώτη τους νίκη πέτυχαν οι Θανάσης Κομνηνός στην Senior και ο Νικόλας Κοσιάβελος στην ΜΧ85. Τον αγώνα επίδειξης Vintage, κέρδισε ο Χρήστος Φωτόπουλος.

Οι επίσημοι αγώνες Vintage ξεκίνησαν και στην χώρα μας με πρώτη στάση την Χαλκίδα.

Το σωματείο της ΑΜΛΕΧ μαζί με τις δημοτικές αρχές της Χαλκίδας αναβάθμισαν τον αγωνιστικό χώρο της καταπονημένης πίστας στο Πέι Δοκού, φρεσκάροντας τον με την άμμο που υπήρξε το χαρακτηριστικό της για πολλά χρόνια και είχε λείψει το τελευταίο διάστημα. Η ΑΜΛΕΧ έκανε καλή δουλεία και στον τομέα προβολής του αγώνα με αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς θεατές που κατέκλυσαν περιμετρικά την πίστα. Φυσικά, σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και η εξέλιξη του φετινού πρωταθλήματος στις δύο κύριες κατηγορίες, οι οποίες είχαν ενδιαφέρον και ένταση καθ όλη την διάρκεια του αγωνιστικού διημέρου.  Παρά τον ενοχλητικό δυνατό αέρα που σήκωνε σκόνη στα paddocks και στους χώρους των θεατών, ελάχιστοι ήταν αυτοί που παραπονέθηκαν περιμένοντας να απολαύσουν τις δυνατές μάχες σε όλες τις κατηγορίες. Θα περιμέναμε αυτή η διοργάνωση να ξεπεράσει κατά πολύ τις 100 συμμετοχές, καθώς βρισκόμαστε σε έναν από τους κοντινότερους αγώνες της πρωτεύουσας αλλά όπως και στους δύο προηγούμενους αγώνες αυτό δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς την βοήθεια της κατηγορίας Vintage στην Χαλκίδα και χωρίς τις συμμετοχές ξένων αναβατών στον πρώτο αγώνα των Σερρών. Παρόλα αυτά ο αγώνας τα είχε όλα, ένταση, πάθος, θέαμα και ξεχωριστές εκδηλώσεις σε ένα σκηνικό που επιμελήθηκε το τοπικό σωματείο της ΑΜΛΕΧ με την συνδρομή των δημοτικών αρχών.

Ο Δημήτρης Κοντολέτας εντυπωσίασε με την νίκη του στην ΜΧ1, ερχόμενος από τραυματισμό. 

Κατηγορία ΜΧ1
Μετά τις εξελίξεις που μπορείτε να διαβάσετε στο τέλος του άρθρου, η κατηγορία εκτός από πάθος, ένταση και υψηλό ανταγωνισμό περιλάμβανε στην Χαλκίδα και έκτροπα με πρωταγωνιστή τον Νίκο Λυρίου που τελικά δεν συμμετείχε στους αγώνες της Κυριακής. Οι εξελίξεις στην κατηγορία είναι απρόσμενες σε κάθε αγώνα όμως όσοι είχαν παρακολουθήσει την απόδοση του Δημήτρη Κοντολέτα στον πρώτο αγώνα των Σερρών, δεν τους φάνηκε παράξενο η τελική του επικράτηση στην Χαλκίδα. Ο Κοντολέτας(1-2) είχε δύο πτώσεις στο πρώτο σκέλος του πρώτου αγώνα του πρωταθλήματος και μετά από μια επέμβαση που έκανε στο τραυματισμένο του χέρι επέστρεψε στην αγωνιστική δράση στην Χαλκίδα. Φύλαξε δυνάμεις στο προκριματικό σκέλος του Σαββάτου και επιτέθηκε μετά τα μισά του πρώτου σκέλους στον πρωτοπόρο Παναγιώτη Κουζή, για να του πάρει την πρώτη θέση την οποία δεν άφησε μέχρι και τον τερματισμό. Στο δεύτερο προσπάθησε να ακολουθήσει τον Κουζή, για να επαναλάβει την επιτυχημένη του στρατηγική, όμως στο τέλος προτίμησε να μείνει στην δεύτερη θέση εξασφαλίζοντας την πρώτη του φετινή νίκη. Ο Κουζής(3-2) έδειξε και σε αυτόν τον αγώνα ότι έχει πρόβλημα στα πρώτα σκέλη, χάνοντας στην Χαλκίδα την πρωτοπορία όπως και την δεύτερη θέση και παραλίγο στο τέλος να του επιτεθεί και ο τέταρτος Άρης Τσαρνάς που τον πλησίαζε απειλητικά. Μετά το Άργος όμως τα δεύτερα σκέλη του περσινού πρωταθλητή είναι τελείως διαφορετικά, επιβάλλοντας ένα πολύ δυνατό ρυθμό που ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να ακολουθήσει. Κέρδισε άνερτα το δεύτερο σκέλος και πήρε την δεύτερη θέση στον αγώνα πλησιάζοντας τον πρωτοπόρο Γιάννη Τουρατζίδη(2-5) στην βαθμολογία. Ο Θεσσαλονικιός αθλητής περίμενε στην τρίτη θέση να δει την εξέλιξη του πρώτου σκέλους καθώς ο Κουζής είχε δώσει αργό ρυθμό στον αγώνα, πέρασε τον Κουζή και κυνήγησε μέχρι το τέλος τον Κοντολέτα, προσπαθώντας να του αποσπάσει την νίκη. Στο δεύτερο σκέλος όμως ο Γ.Τουρατζίδης είχε μια άσχημη πτώση στην προσπάθεια του για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρώς αυτός και η μοτοσυκλέτα του, καταφέρνοντας τελικά να τερματίσει πέμπτος. Ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου με το καλύτερο αποτέλεσμα του πρώτου σκέλους που έσπασε την ισοβαθμία του με τον Άρη Τσαρνά(4-3). Ο αθλητής από την Κω, πάλεψε για την πρώτη τριάδα και στα δύο σκέλη. Έδωσε μάχες στο πρώτο μέχρι να ανεβάσει τον ρυθμό του αγώνα ο Κοντολέτας και κυνήγησε τον Κουζή για την τρίτη θέση. Στο δεύτερο εκμεταλλεύτηκε την πτώση του Τουρατζίδη καταλαμβάνοντας τελικά την τέταρτη θέση του συνόλου. Σταθερά πίσω από την πρώτη τετράδα τερμάτισε ο Γιώργος Ηλιόπουλος(5-4) με τον Κώστα Καράκη(6-6) να κερδίζει τις όμορφες μάχες που είχε με τον Γιάννη Πάσσα(7-11).

Ο Αλέξανδρος Γεωργαντάς δούλεψε σκληρά για την πρώτη φετινή του νίκη στην ΜΧ2.

Κατηγορία ΜΧ2
Δεν είναι μόνο η ΜΧ1 που έχει προσφέρει δυνατές συγκινήσεις στο φετινό πρωτάθλημα. Μετά την Χαλκίδα έχουμε στην ΜΧ2 τέσσερις διαφορετικούς νικητές στα έξι σκέλη που έχουν πραγματοποιηθεί και τρεις διαφορετικούς νικητές στους τρεις αγώνες του πρωταθλήματος. Κυρίως, τα παραπάνω στατιστικά οφείλονται στην αστάθεια που έχει δείξει μέχρι τώρα το φαβορί του πρωταθλήματος Αλέξανδρος Γεωργαντάς. Στην Χαλκίδα δεν απέφυγε τις πτώσεις έχοντας μια στο προκριματικό σκέλος και την γλύτωσε στο παρά πέντε στο πρώτο σκέλος του αγώνα να προκαλέσει ξανά το χάος στην εκκίνηση όπως είχε κάνει στο Άργος. Από εκεί και μετά όμως έδειξε υπομονή. Πέρασε σταδιακά στην τρίτη θέση και προσπάθησε να πιάσει τον δεύτερο Ανδρεά Ανδρέου χωρίς όμως να τα καταφέρει. Στο δεύτερο ο Γεωργαντάς(3-1) ακολούθησε τους πρωτοπόρους Παναγιώτη Παπίλα και Ανδρέου και μετά τα μισά έκανε την επίθεση του για να πάρει την νίκη. Αυτό ήταν η δεύτερη φετινή κατάκτηση σκέλους για τον Γεωργαντά και η πρώτη του νίκη σε αγώνα. Για την δεύτερη θέση έδωσαν μάχη οι δύο τοπικοί αθλητές, Ανδρέου και Παπίλας. Οι καλές εκκινήσεις και στα δύο σκέλη του Παπίλα(1-3) και λίγο η τύχη αφού γλύτωσε οριακά την σύγκρουση με τον εκτός ελέγχου Γεωργαντά στην εκκίνηση του πρώτου σκέλους, τον έφεραν να οδηγεί και τα δύο σκέλη του αγώνα. Κατάφερε να φτιάξει και να κρατήσει την διαφορά του από τους υπόλοιπους στο πρώτο, ενώ στο δεύτερο δεν άντεξε στην πίεση των Ανδρέου και Γεωργαντά τερματίζοντας τρίτος(ο Παπίλας υπηρετεί το στρατιωτικό του χάνοντας αρκετές προπονήσεις). Τα αποτελέσματα του τον έφεραν σε ισοβαθμία με τον νικητή του αγώνα με το δεύτερο σκέλος να καθορίζει τις δύο πρώτες θέσεις του βάθρου. Ο τοπικός Ανδρέου(2-2), μετά την νίκη του στο Άργος και την επικράτηση του στο προκριματικό σκέλος, πάλεψε για την νίκη και στα δύο σκέλη καταφέρνοντας τελικά με δύο δεύτερες θέσεις να καταλάβει την τρίτη θέση του βάθρου. Επιβεβαιώνοντας την καλή του απόδοση στους τελευταίους αγώνες ο Δημήτρης Μπάκας(4-6) με μια καλή και μια μέτρια εκκίνηση κατάφερε να τερματίσει κοντά στην πρώτη τριάδα της κατηγορίας. Δίνοντας πολλές μάχες κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση του αγώνα. Ο Αντώνης Σάγμαλης(6-5) έδειξε να υποφέρει στο βαρύ αμμουδερό τερέν της Χαλκίδας με το μικρό διχρονάκι του και παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε και πτώση κατάφερε να πάρει την πέμπτη θέση. Στις μάχες των πρώτων θέσεων βρέθηκε σε ακόμα έναν αγώνα ο Δημήτρης Τουρατζίδης(5-7) όμως η αποχή του τα προηγούμενα χρόνια από το πρωτάθλημα δείχνουν να έχουν επηρεάσει την αντοχή του, χάνοντας θέσεις προς το τέλος του αγώνα, τερματίζοντας έτσι, στην έκτη θέση. Σε ακόμα έναν αγώνα ο Φραγκίσκος Ζούνης στάθηκε τυχερός στην ατυχία του όταν είχε μια τρομακτική πτώση στο μεγάλο άλμα μετά την εκκίνηση, με υπεύθυνο ένα εμπρός σκασμένο ελαστικό. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε αλλά εγκατέλειψε το πρώτο σκέλος για να αγωνιστεί στο δεύτερο.

Ο Αντώνης Σάγμαλης είναι ο κυρίαρχος της κατηγορίας ΜΧ2Τ.

Κατηγορία ΜΧ2Τ
Ο Αντώνης Σάγμαλης(1-1) επικράτησε σε ακόμα έναν αγώνα της κατηγορίας αν και όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν,  έχει περισσότερο το μυαλό του στις επιδόσεις του στην ΜΧ2 όπου οι δύο κατηγορίες αγωνίζονται σε μικτά σκέλη. Οι υπόλοιπες θέσεις του βάθρου ήταν υπόθεση των αδερφών Μαυράκη με τον Σταύρο(2-2) να καταλαμβάνει την δεύτερη και τον Γιώργο(3-3) την τρίτη. Οι Αλέξανδρος Κατσαβριάς(4-4), Γιώργος Καριώτης(6-5), και Κυριάκος Μπόγρης(5-6) συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα τέταρτος, πέμπτος και έκτος αντίστοιχα.

Η επικράτηση του Βασίλη Πακαταρίδη στην ΟΡΕΝ ήταν λίγο πιο δύσκολη αυτή τη φορά. 

Κατηγορία ΟΡΕΝ – Senior
Ο περσινός πρωταθλητής και πρωτοπόρος της βαθμολογίας ΟΡΕΝ Βασίλης Πακαταρίδης(1-1) διατήρησε το αήττητο του στην κατηγορία να και αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να κάνει μεγάλη διαφορά. Η μάχη του πρώτου σκέλους του Σταμάτη Δημολιάνη(2-2) με τον Μανώλη Σκύβαλο(3-3) κράτησαν τον Πακαταρίδη κοντά τους χωρίς όμως να έχουμε τελικά αλλαγές στην πρώτη τριάδα. Ο Δημολιάνης πήρε την δεύτερη θέση με τρίτο τον Σκύβαλο που ανεβάζει σιγά σιγά απόδοση στην κατηγορία. Σταθερά στην τέταρτη θέση τερμάτισε και στα δύο σκέλη ο Βασίλης Μπαμπάς(4-4), με τον Θανάση Κομνηνό(5-8) να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στην ΟΡΕΝ ενώ ήταν ο πρώτος της κατηγορίας Senior. Την πρώτη εξάδα συμπλήρωσε ο Αριστείδης Πολύδωρος(6-7). Στην κατηγορία Senior όπως είπαμε ο Κομνηνός(1-1) πήρε την νίκημε δεύτερο τον Σωτήρη Βαγενά(3-2) και τρίτο τον Γιάννη Πιλάλα(2-3) που επέστρεψε μετά από αρκετά χρόνια αποχής στους αγώνες.

Ο Νικόλας Κοσιάβελος πέτυχε μια σημαντική νίκη στην Χαλκίδα για την διεκδίκηση του τίτλου της ΜΧ85.

Κατηγορία ΜΧ85
Στην κυριαρχία του Καμαρινού Παυλόπουλου έβαλε φρένο ο Νικόλας Κοσίαβελος στην Χαλκίδα. Μετά από μάχη μέχρι τον τερματισμό στο πρώτο σκέλος του Σαββάτου ο Κοσίαβελος(2-1) μπήκε μυαλωμένα στο δεύτερο σκέλος της Κυριακής και πέρασε τον Παυλόπουλο(1-2) για να του πάρει την νίκη. Οι δύο οδηγοί ισοβάθμησαν με τον Κοσίαβελο να επικρατεί με το καλύτερο αποτέλεσμα στο δεύτερο σκέλος. Μακριά από τους δύο πρώτους στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Νικόλας Κανελλόπουλος(3-3) με τον Δημήτρη Γανωτή(4-4) να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση. Πέμπτος ήταν ο Γιώργος Αγιομαυρήτης(5-5) με τον Αλέξανδρο Λάτση(6-6) έκτο.

Ο Σώτος Φωτάκης στην άμμο της Χαλκίδας.

Κατηγορία ΜΧ65
Με σταθερούς αγώνες για όλες τις θέσεις ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος και αυτής της κατηγορίας με τον Σωτήρη Φωτάκη(1-1) να επικρατεί άνετα σε ακόμα έναν αγώνα. Ο Κωνσταντίνος Μερκούρης(2-2) πήρε την δεύτερη θέση με τον Χρήστο Παναγιώτη Ταμβάκο(3-3) να παίρνει την τρίτη θέση παρά την άσχημη πτώση του στο δεύτερο σκέλος. Ο Λευτέρης Παπαδάκης(4-4) τερμάτισε στην τέταρτη θέση με πέμπτο τον Παναγιώτη Κεραμυδά(5-5) που επέστρεψε στου αγώνες μετά από τραυματισμό. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Σωτήρης Ντουμάνης(6-6).

Κατηγορία Vintage
O πρώτος επίσημος αγώνας Vintage στην Ελλάδα είναι γεγονός με την ομάδα Vintage Motocross Greece να συμμετέχει στην προτροπή της Ομοσπονδίας για αγώνες Vintage από κοινού. Μοτοσυκλέτες διαφορετικών εποχών αλλά και αγωνιζόμενοι διαφορετικών γενιών, απόλαυσαν τις συλλεκτικές μοτοσυκλέτες τους σε μια σύγχρονη πίστα αγώνων motocross. Για την ιστορία τον αγώνα κέρδισε ο Χρήστος Φωτόπουλος με μια RM250 του 1991 με την οποία αγωνιζόταν ο πατέρας του Δημήτρης που συνεχίζει να αγωνίζεται στην κατηγορία Senior.

Ένταση στην ΜΧ1
Ο υψηλός ανταγωνισμός της φετινής κατηγορία MX1, έχει δημιουργήσει μια ένταση την οποία όπως φαίνεται οι έμπειροι πρωταθλητές μας δεν μπορούν να διαχειριστούν. Στον αγώνα της Χαλκίδας η ένταση αυτή έφτασε στο αποκορύφωμα της με τον Νίκο Λυρίου να θεωρεί υπεύθυνο τον Γιάννη Τουρατζίδη για την πτώση του στον προκριματικό αγώνα του Σαββάτου και να του επιτίθεται στο τέλος του σκέλους. Εκτός από την τιμωρία αποκλεισμού από τα προκριματικά που του επέβαλαν οι διοργανωτές μαζί με ένα χρηματικό πρόστιμο, το θέμα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν η ομάδα του ΚΤΜ SEE αποφάσισε να σταματήσει την συνεργασία της με τον Ρόδιο αθλητή. Αλλά οι εντάσεις και οι απρέπειες στον αγώνα της κατηγορίας, φαίνεται να μην σταμάτησαν εκεί, με την ομάδα του Γιάννη Τουρατζίδη να καταγγέλλει τον Παναγιώτη Κουζή για άσεμνους χαρακτηρισμούς μετά το πέρας του αγώνα την Κυριακή. Μετά από όλα αυτά, το σίγουρο είναι ότι η πειθαρχική επιτροπή της ΑΜΟΤΟΕ θα έχει πολλή δουλειά το επόμενο διάστημα και οι προηγούμενες αποφάσεις τους σε παρόμοια περιστατικά, δεν έχουν περιορίσει το πρόβλημα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 20-21/04/2019 Τρίκαλα.

1142 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΦΩΤΟΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ι

Ο ιστορικός αγώνας των +190 συμμετοχών για τον δεύτερο γύρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2024...