7ΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ 2019: ΝΕΑ ΓΩΝΙΑ – Η ΣΤΕΨΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ

To Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2019 ολοκληρώθηκε στην Νέα Γωνιά Χαλκιδικής όπου καθορίστηκαν τα πρωταθλήματα των περισσότερων κατηγοριών και κυρίως της κορυφαίας ΜΧ1. Ο Γιάννης Τουρατζίδης ελέγχοντας το πρωτάθλημα της ΜΧ1 από την αρχή μέχρι το τέλος, είδε τους αντιπάλους του να εγκαταλείπουν την προσπάθεια στον τελευταίο αγώνα και αγωνίστηκε για τους θεατές και το θέαμα κόντρα στον νικητή της κατηγορίας Michael Ivanov από την Βουλγαρία. Στην ΜΧ2 ο Ανδρέας Ανδρέου κατάφερε να πάρει την δεύτερη φετινή του νίκη κόντρα στον πρωταθλητή από τον προηγούμενο αγώνα Αλέξανδρο Γεωργαντά, που αντιμετώπισε προβλήματα. Προβλήματα αντιμετώπισε και ο Βασίλης Πακαταρίδης στην ΟΡΕΝ αλλά είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά την νίκη του στο πρώτο σκέλος, επιτρέποντας στον Ευγένιο Τσομπάνογλου να κερδίζει τον πρώτο του αγώνα στην κατηγορία. Πρώτη νίκη και μάλιστα διπλή για τον Παναγιώτη Σιδέρη στην Senior ενώ στα Quad επικράτησε ξανά ο Martin Milev με τον Βασίλη Τριανταφύλλου να στέφεται πρωταθλητής. Στις μικρές κατηγορίες ο Αντώνης Σάγμαλης είχε πάρει τον τίτλο της ΜΧ2Τ από την Μεγαλόπολη και κατάφερε να παραμείνει αήττητος σε αγώνες κερδίζοντας και στην Νέα Γωνιά. Ο Νικόλας Κοσιάβελος κατάφερε να κερδίσει την μάχη της ΜΧ85 αλλά όχι και την μάχη του πρωταθλήματος με τον τίτλο να πηγαίνει στον Καμαρινό Παυλόπουλο. Την μεγάλη κόντρα της ΜΧ65 κέρδισε τελικά ο Vencislav Tochev από τον Έλληνα πρωταθλητή της κατηγορίας Σωτήρη Φωτάκη.

Η στέψη των πρωταθλητών έγινε στην Νέα Γωνιά. 

Οι λίγες συμμετοχές αλλά και η προσπάθεια να επαναλειτουργήσει μια πίστα που βρίσκεται δίπλα σε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα την Θεσσαλονίκη, απασχόλησαν γενικότερα. Με την τοποθεσία του αγώνα να ανακοινώνεται μόλις μια εβδομάδα πριν την διεξαγωγή του, ήταν σίγουρο ότι οι συμμετοχές θα ήταν περιορισμένες. Ωστόσο η προσπάθεια να επαναλειτουργήσει μια όμορφη και αμφιθεατρική πίστα μόλις 35 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οργανωτικά στέφτηκε με επιτυχία, αν και ο καιρός με την βραδινή βροχή τα ξημερώματα της Κυριακής, βοήθησε να εξαφανιστεί η σκόνη του Σαββάτου. Η προσπάθεια αρκετών οικογενειών βορειοελλαδιτών αναβατών με μπροστάρη το σωματείο του Μ.Α.Ο.Κ. κατάφεραν να φέρουν την παρατημένη πίστα σε αγωνιστική κατάσταση, όπου πραγματοποιήθηκαν θεαματικοί αγώνες κυρίως την Κυριακή. Όπως αναφέραμε οι συμμετοχές ήταν περιορισμένες και αρνητική αίσθηση προκάλεσε η απουσία των πρωτοκλασάτων οδηγών της μεγάλης κατηγορίας της ΜΧ1. Από την άλλη, τον αγώνα δεν στήριξαν αθλητές από την Βόρεια Ελλάδα και ίσως αυτό είναι και το σημαντικότερο καθώς οι αγώνες γίνονται για τους αθλητές και όταν αυτοί δεν συμμετέχουν σε κοντινούς τους αγώνες, δεν υπάρχει λόγος το πρωτάθλημα να διεξάγεται σε αυτές τις περιοχές. Για να υπάρξει θέαμα οι κατηγορίες ΜΧ1 και ΜΧ2 αγωνίστηκαν σε μικτά σκέλη δίνοντας μια γεύση πως θα ήταν το πρωτάθλημα αν εφαρμοζόταν η κατηγορία Elite που είχε προκηρυχθεί στην αρχή της χρονιάς. Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι θεατές τίμησαν τον αγώνα και είχαν βεβαίως και ένα έξτρα κίνητρο, την στέψη αρκετών πρωταθλητών από την Βόρεια Ελλάδα, στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος.

O πάντα απολαυστικός Michael Ivanov. 

Κατηγορία ΜΧ1
Με απόντες όλους τους διεκδικητές της κατηγορίας ο Γιάννης Τουρατζίδης(2-2) αγωνίστηκε κόντρα στον Michael Ivanov(1-1) όπου ο αναβάτης με συμμετοχές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και με αρκετούς αγώνες στο ευρωπαϊκό της EMX250 την φετινή σεζόν, συμμετείχε για πρώτη φορά στην κατηγορία ΜΧ1. Ο Έλληνας πρωταθλητής προσπάθησε να κρατήσει πίσω του στην αρχή και μετέπειτα να ακολουθήσει τον Βούλγαρο αναβάτη όμως ο “Mickey” σε ακόμα έναν ελληνικό αγώνα ήταν άπιαστος, εντυπωσιάζοντας με το αέρινο στυλ του.

Ο Γιάννης Τουρατζίδης φόρεσε τον άσσο και στην ΜΧ1. 

Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα της κατηγορίας ένα πρωτάθλημα που είχε δυνατές μάχες με τέσσερις διαφορετικούς νικητές στους επτά αγώνες, πτώσεις, τραυματισμούς, μηχανικά προβλήματα και τιμωρίες αλλά και έναν Γιάννη Τουρατζίδη να καταφέρνει να επιβληθεί όλων αυτών των καταστάσεων, κρατώντας την πρωτοπορία του πρωταθλήματος από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Θεασσλονικιός αθλητής κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στην μεγάλη κατηγορία, με τον μεγάλο του αντίπαλο, τον αναβάτη ορόσημο του ελληνικού motocross,  Παναγιωτη Κουζή να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Με ανοιχτές τις μαθηματικές του ελπίδες ακόμα και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο Άρης Τσαρνάς δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στον τελευταίο, αγώνα ολοκληρώνοντας την χρονιά στην τρίτη θέση.

Ο Α.Ανδρέου ολοκλήρωσε την πρώτη του χρονιά στην ΜΧ2, με δύο νίκες μέσα στην σεζόν. 

Κατηγορία ΜΧ2
Ο τίτλος της κατηγορίας είχε κριθεί από τον προηγούμενο αγώνα στην Μεγαλόπολη, όμως για τις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου η βαθμολογίες δεν είχαν ξεκαθαρίσει, με τους Παναγιώτη Παπίλα, Ανδρέα Ανδρέου και Αντώνη Σάγμαλη να διεκδικούν την δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση. Και στα δύο μικτά σκέλη με την ΜΧ1 ο Αλέξανδρος Γεωργαντάς προσπάθησε να κρατηθεί κοντά στους δύο πρωτοπόρους Ivanov και Τουρατζίδη όμως σταδιακά έχανε έδαφος μέχρι που ένα πίσω σκασμένο ελαστικό, τον ανάγκασε να κόψει αρκετά για να μπορέσει να τερματίσει. Έτσι η μάχη της δεύτερη θέσης στην κατηγορία, έγινε για την πρώτη, με τον Ανδρέου να καταφέρνει τελικά να περάσει τον Παπίλα ενώ ο Σάγμαλης τερμάτισε τρίτος. Στο δεύτερο σκέλος είχαμε το ίδιο σκηνικό, όμως ο Γεωργαντάς(4-1) κατάφερε άνετα να τερματίσει στην πρώτη θέση της κατηγορίας, με τον Παπίλα να αντιμετωπίζει, αυτός σκασμένο ελαστικό με την σειρά του, χάνοντας αρκετές θέσεις. Με την νίκη του στο πρώτο σκέλος και την δεύτερη θέση στο δεύτερο, ο Ανδρέου(1-2) πέτυχε την δεύτερη φετινή του νίκη, κάτι όμως που δεν του έδωσε την δεύτερη θέση στην βαθμολογία. Ο Παπίλας(2-4) κατάφερε να κρατήσει, παρά το σκασμένο του ελαστικό, την δεύτερη θέση στην βαθμολογία, ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου στον αγώνα. Η πτώση του λίγο μετά την εκκίνηση, έβαλε σε περιπέτειες τον Αντώνη Σάγμαλη(3-3), κατάφερε όμως να ανακάμψει με καλά αποτελέσματα τόσο για την ΜΧ2 όσο και για την ΜΧ2Τ. Πίσω από τον τέταρτο Σάγμαλη, τερμάτισε ο Δημήτρης Τουρατζίδης(6-5) που επέστρεψε στην αγωνιστική δράση έχοντας πετύχει στις εξετάσεις του Ιουνίου.  Την εξάδα συμπλήρωσε ο Μάριος Κανάκης(5-7) με εντυπωσιακή οδήγηση και στα δύο σκέλη.

Οι πρωταθλητές της ΜΧ2. 

Μετά το κάπως μουδιασμένο ξεκίνημα του Γεωργαντά στο πρωτάθλημα, κατάφερε να βρει ρυθμό στην συνέχεια κατακτώντας τον πρώτο του τίτλο στην κατηγορία με πέντε νίκες σε αγώνες, και 10 πρώτες θέσεις σε σκέλη, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Παπίλα που παράλληλα πραγματοποιούσε την στρατιωτική του θητεία, καταφέρνοντας μάλιστα να κερδίσει τον αγώνα της ιδιαίτερης του πατρίδας στην Χαλκίδα. Η τρίτη θέση πήγε και αυτή σε Χαλκιδαίο στον 15χρονο Ανδρέα Ανδρέου που με την νίκη του στον αγώνα του Άργους κατάφερε να είναι ένας από τους νεότερους αθλητές που κερδίζουν αγώνα στην κατηγορία και όλα αυτά, στην πρώτη του χρονιά στην ΜΧ2.

Η πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος ΜΧ2Τ. 

Κατηγορία ΜΧ2Τ
Επικεντρωμένος στην διαδίκηση μιας καλύτερης θέσης στην ΜΧ2 μια και είχε κατακτήσει τον τίτλο της κατηγορίας στον προηγούμενο αγώνα στην Μεγαλόπολη, ο Σάγμαλης(1-1) κινδύνευσε να χάσει τον πρώτο του φετινό αγώνα μετά την πτώση του στο δεύτερο σκέλος. Ανακάμπτοντας από την πτώση ανέβαινε θέσεις μέχρι που έφτασε τον Μάριο Κανάκη, και η μάχη για την νίκη στην κατηγορία ξεκίνησε. Οι δύο νεαροί αναβάτες έδωσαν όμορφες μάχες αλλά ο Σάγμαλης ήταν αυτός που επικράτησε διατηρώντας το φετινό του αήττητο στην κατηγορία. Ο Κανάκης(2-2) τερμάτισε στην δεύτερη θέση και πιθανότατα οι δύό τους θα βρεθούν αντίπαλοι και την νέα χρονιά στην δίχρονη κατηγορία. Στην τρίτη θέση του αγώνα τερμάτισε ο Γιώργος Καριώτης(3-3) με τον Σταύρο Μαυράκη(4-4) τέταρτο. Στο πρωτάθλημα ο Σάγμαλης κατέκτησε αήττητος σε αγώνες το πρωτάθλημα με τον Σταύρο Μαυράκη να επικρατεί του Καριώτη στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Ε.Τσομπάνογλου, Κ.Γκόσκινος και Ζ.Χατζάκης επικράτησαν στην ΟΡΕΝ. 

Κατηγορία ΟΡΕΝ – Senior
Ανοιχτό παρέμενε το πρωτάθλημα της κατηγορίας OPEN μεταξύ του περσινού πρωταθλητή Βασίλη Πακαταρίδη και του Μανώλη Σκύβαλου όμως ο Σκύβαλος παρότι βρέθηκε στον αγώνα επέλεξε να μην αγωνιστεί σε κανένα από τα δύο σκέλη. Έτσι ο Πακαταρίδης(1-0) κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Ευγένιου Τσομπάνογλου(2-1) στο πρώτο σκέλος  και εκεί που έδειχνε ότι θα κατάφερνε το ίδιο και στο δεύτερο, μια μηχανική βλάβη τον ανάγκασε να εγκαταλείψει στον τελευταίο γύρο. Έτσι νίκη στο σκέλος και στον αγώνα πήγε στον Τσομπάνογλου και ο τίτλος στον Πακαταρίδη που εξασφάλισε τον τρίτο του σερί στην κατηγορία. Τα καλύτερα τους αποτελέσματα στην κατηγορία πέτυχαν οι Κώστας Γκόσκινος(3-2) και Ζαχαρίας Χατζάκης(4-3) τερματίζοντας δεύτερο και τρίτος αντίστοιχα. Στην βαθμολογία ο Σκύβαλος κατέλαβε την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος με τον Σταμάτη Δημολιάνη τρίτο, μετά από μια χρονιά πολλών τραυματισμών.

Οι νικητές της Senior στην Νέα Γωνιά. 

Στην κατηγορία Senior o τίτλος είχε κριθεί στους προηγούμενους αγώνες με τον Σπύρο Μητρόπουλο να ανακηρύσσεται πρωταθλητής. Στην Νέα Γωνιά ο Παναγιώτης Σιδέρης(1-1) κατάφερε να επικρατήσει άνετα του δεύτερου Κώστα Ιακωβίδη(2-2) και του τρίτου Παύλου Κουζή(3-3). Όσο για την βαθμολογία της κατηγορίας ο Παύλος Κουζής κατέλαβε την δεύτερη θέση πίσω από τον Μητρόπουλο, με τον Σωτήρη Βαγενά να καταλαμβάνει την τρίτη θέση του πρωταθλήματος.

O Νικόλας Κοσιάβελος έκλεισε με νίκη την χρονιά στην ΜΧ85. 

Κατηγορία ΜΧ85
Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Καμαρινος Παυλόπουλος απολάμβανε μικρή βαθμολογική διαφορά από τους Νικόλα Κοσίαβελο και Νικόλα Κανολλόπουλο που τον καταδίωκαν ολόκληρη την χρονιά στο πρωτάθλημα. Ο Κανελλόπουλος δεν αγωνίστηκε στον αγώνα λόγω τραυματισμού και ο Κοσιάβελος ήθελε κάτι παραπάνω από δύο νίκες στα σκέλη της Νέας Γωνιάς. Στο πρώτο σκέλος Παυλόπουλος και Κοσιάβελος έδωσα σκληρή μάχη μέχρι τα ντουμπλαρίσματα, όπου κράτησαν πίσω τον Κοσιάβελο και έδωσαν την νίκη στον Παυλόπουλο. Στο δεύτερο το σκηνικό επαναλήφθηκε, όμως αυτή τη φορά ο Παυλόπουλος αποφάσισε να μην ρισκάρει επιτρέποντας στον Κοσιάβελο να πάρει την νίκη, σε σκέλος και σύνολο. Δεύτεορς στον αγώνα και πρωταθλητής στην κατηγορία για το 2019 είναι ο Παυλόπουλος ενώ στην τρίτη θέση του αγώνα τερμάτισε ο Δημήτρης Γανωτής(4-3). Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο Σταύρος Βαγγελακάκης(5-4) με τους Σωτήρη Θεοδωρίδη(6-6) και Θανάση Δανογλίδη(9-5) να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα, πέμπτος και έκτος αντίστοιχα. Η τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος για την κατηγορία πίσω από τον πρωταθλητή Παυλόπουλο, διαμορφώθηκε με τον Κοσιάβελο στην δεύτερη θέση ενώ ο Κανελλόπουλος κατάφερε να κρατήσει την τρίτη θέση παρότι δεν συμμετείχε στον αγώνα.

Ο V.Tochev ήθελε την νίκη στην ΜΧ65 και το έδειξε στο δεύτερο σκέλος. 

Κατηγορία ΜΧ65
Ο Σωτήρης Φωτάκης είχε εξασφαλίσει τον τίτλο από τον αγώνα του Πύργου και μετά το διάλειμμα της κατηγορίας στον αγώνα της Μεγαλόπολης επέστρεψε στην Νέα Γωνιά στα πλαίσια της προετοιμασίας του για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Junior που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες. Και ήταν μια καλή προετοιμασία καθώς είχε έναν δυνατό αντίπαλο, τον Vencislav Tochev από την Βουλγαρία, αθηλτή που είχε αντιμετωπίσει ξανά στην αρχή του πρωταθλήματος στις Σέρρες. Ο Φωτάκης(1-2) κατάφερε να επικρατήσει εντυπωσιακά στο πρώτο σκέλος ενώ στο δεύτερο ο Tochev(2-1) ήταν πιο αποφασισμένος, κερδίζοντας το σκέλος και τον δεύτερο φετινό του αγώνα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Κωνσταντίνος Μερκούρης(3-3) με τέταρτο τον Λευτέρη Παπαδάκη(4-4) και πέμπτο τον Γιώργο Χατζάκη(5-5). Στο πρωτάθλημα ο Μερκούρης κατάφερε να κρατήσει την διαφορά του από τον Παπαδάκη, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση πίσω από τον Φωτάκη, με τον Παπαδάκη να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Νικητής σε ακόμα έναν αγώνα των Quad o Martin Milev. 

Κατηγορία Quad
Τον τρίτο τους και τελευταίο αγώνα πραγματοποίησαν τα Quad στην Νέα Γωνιά, με τον Μartin Milev(1-1) να κερδίζει ακόμα έναν φετινό αγώνα με διπλή νίκη στην κατηγορία. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Βασίλης Τριανταφύλλου(2-4) μάλλον είχε περισσότερο το μυαλό του να πάρει το πρωτάθλημα από τον κυνηγήσει  τον Milev, και μετά από ισοβαθμία στον αγώνα, με τον δεύτερο του βαθμολογικού πίνακα Αλέκου Κατσινέλη, κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα της κατηγορίας για το 2019. Ο Κατσινέλης επικράτησε στην ισοβαθμία με το bonus του καλύτερου τερματισμού στο δεύτερο σκέλος, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση του αγώνα και την τρίτη της βαθμολογίας. Ο Pavel Kashov(3-3) τερμάτισε την τέταρτη θέση με τον Απόστολο Τριανταφύλλου(5-5) να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση για να ολοκληρώσει την χρονιά, στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Ραφαήλ Κυριακίδης(7-6).

1145 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – NEO ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 3Ο ΑΓΩΝΑ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ ΣΤΗΝ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ

Στις 11 και 12/05/2024 διεξάγεται στη MX PARK ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ – 4ο χλμ επαρχιακής οδού Σπερχειάδας  ο 3ος αγώνας «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MOTOCROSS 2024» ...