ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΣΙ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

(Τα τελευταία χρόνια το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Mototocross ξεκινάει από τις Σέρρες κάτι που θα συμβεί και φέτος, αυτό το σαββατοκύριακο. Ας θυμηθούμε τι είχε γίνει πέρσι). O  πρώτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2019 πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών όπου αυτή τη φορά, κανένας δεν μπόρεσε να στερήσει την πρώτη θέση από τον Γιάννη Τουρατζίδη στην ΜΧ1. Η παρουσία των Βούλγαρων αναβατών ήταν νικηφόρα στις μικρές κατηγορίες με τον Michael Ivanov να κερδίζει την ΜΧ2 ενώ σε ΜΧ65 και ΜΧ85 οι Tonchev Vensiskav και Victor Borislavov ήταν αντίστοιχα οι νικητές. Στην ΜΧ2Τ ο Αντώνης Σάγμαλης επικράτησε άνετα και στους “μεγάλους αθλητές” του πρωταθλήματος, ο Βασίλη Πακαταρίδης ξεκίνησε με νίκη την χρονιά στην ΟΡΕΝ όπως και ο Γιώργος Mανδάνης στην Senior.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στο αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, δεν επιρέασαν το κλίμα του αγώνα. 

Στις Σέρρες οι πολικές θερμοκρασίες σίγουρα έπαιξαν τον ρόλο τους στις περιορισμένες συμμετοχές αλλά όχι και στο κλίμα του πρωταθλήματος που είχε ζεσταθεί για ακόμα μια φορά από τις αποφάσεις τις Ομοσπονδίας για αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων, όπου όπως και πέρσι, άλλαξαν λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Η εφαρμογή των μικτών σκελών MX1 και ΜΧ2 σε μια νέα κατηγορία με την ονομασία Elite τελικά δεν εφαρμόστηκε αλλά έβαλε ένα σημαντικό ζήτημα στο τραπέζι για συζήτηση, το θέαμα. Παρόλα αυτά στις Σέρρες, το θέαμα δεν έλειψε με τους περισσότερους να περιμένουν να παρακολουθήσουν τις αναμενόμενες μάχες στην ΜΧ1 όπου φέτος συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού motocross αλλά και την προσπάθεια για την κατάκτηση του τίτλου στην ΜΧ2 από αθλητές που διεκδικούν το πρώτο τους πρωτάθλημα στην κατηγορία. Φυσικά, η οργάνωση της ΛΑΜΣ και του αυτοκινητοδρομίου των Σερρών λειτούργησε άψογα και επαγγελματικά όπως μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τους τις διοργανώσεις στους αγώνες μοτοσυκλέτας ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να φέρουν την πίστα σε άψογη αγωνιστική κατάσταση.

Αυτή τη φορά ο Γ.Τουρατζίδης ήξερε τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει στις Σέρρες και το πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία. 

Κατηγορία ΜΧ1
Την φετινή σεζόν η μεγάλη κατηγορία έχει αποκτήσει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς οι νεαροί Γιάννης Τουρατζίδης και Νίκος Λυρίου, πρωταθλητές στην ΜΧ2 τα προηγούμενα χρόνια είναι άκρως ανταγωνιστικοί κόντρα στον πολυπρωταθλητή και κορυφαίο όλων των εποχών του ελληνικού motocross Παναγιώτη Κουζή αλλά και στον πρωταθλητή της κατηγορίας το 2015 Δημήτρη Κοντολέτα, του πάντα υπολογίσιμου Γιώργου Ηλιόπουλου και του ταχύτατου Άρη Τσαρνά. Πέρσι ο Γιάννης Τουρατζίδης έκανε το ντεμπούτο του στην κατηγορία ξεκινώντας με νίκη στο πρώτο σκέλος της χρονιάς, στον αγώνα που είχε πραγματοποιηθεί και τότε στις Σέρρες. Δεν κέρδισε όμως το δεύτερο σκέλος και έχασε τελικά τον αγώνα από τον Κουζή, δείχνοντας ότι άφησε μια δουλειά στην μέση. Φέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά και παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε πίσω από τον Κουζή που πήρε την εκκίνηση στο πρώτο σκέλος, ο Γ.Τουρατζίδης(1-1) κατάφερε να τον περάσει και να δώσει τον δικό του ρυθμό στον αγώνα. Στο δεύτερο σκέλος ο αθλητής από την Θεσσαλονίκη έστριψε πρώτος μετά την εκκίνηση, κατακτώντας άνετα και το δεύτερο σκέλος του αγώνα, παίρνοντας την ρεβάνς από πέρσι. Για ακόμα μια χρονιά ο Κουζής(3-2) έδειξε να έχει προβλήματα στις Σέρρες και δεν μπόρεσε να κινηθεί στους ρυθμούς του νικητή του αγώνα. Στο πρώτο σκέλος, έδειξε εμφανώς κουρασμένος, τερμάτισε τρίτος, επιτρέποντας να τον περάσει ο τραυματίας Λυρίου που έκανε έναν συντηρητικό αγώνα για να κρατηθεί στην βαθμολογία του πρωταθλήματος. Στο δεύτερο σκέλος ο Κουζής κατάφερε να βρεθεί μετά από μέτρια εκκίνηση πίσω από τον Τουρατζίδη, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να τον πλησιάσει. Ο περσινός πρωταθλητής της κατηγορίας τερμάτισε δεύτερος, με τον Λυρίου(2-3) να παίρνει την τρίτη θέση, επιστρέφοντας στην μεγάλη κατηγορία μετά την κατάκτηση του τίτλου της ΜΧ2 το 2018. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Άρης Τσαρνάς(4-4) καταφέρνοντας να κρατήσει πίσω τους Ηλιόπουλο και τον Κοντολέτα δίνοντας μάχες με τους δύο οδηγούς στα δύο σκέλη. Στην δεύτερη αγωνιστική του εμφάνιση με την νέα του ΤΜ, ο Ηλιόπουλος(5-6) κατάφερε να πάρει την πέμπτη θέση, με τον Βούλγαρο Vasev Ljubo(6-7) έκτο. Πολύ καλό αγώνα πραγματοποίησε ο Κοντολέτας(9-5) κατάφερε μετά την πτώση του στην εκκίνηση να πιάσει τον Τσαρνά δίνοντας την μάχη για την τέταρτη θέση, όμως μια ακόμα πτώση και ελαφρύς τραυματισμός στον δεξιό καρπό, τον περιόρισαν στην έβδομη θέση της κατάταξης.

Η εκπληκτικής τεχνικής οδήγηση του M.Ivanov είναι απολαυστική όσο και αποτελεσματική.

Κατηγορία ΜΧ2
Σε ακόμα έναν ελληνικό αγώνα συμμετείχε Βούλγαρος αθλητής Michael Ivanov(1-1) στα πλαίσια της προετοιμασίας του για την συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα EMX250 που ξεκινάει 24 Μαρτίου στο Matterley Basin της Αγγλίας. Με αέρα παγκοσμίου, μια και ο “Mickey” έχει περάσει και από ομάδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της MX2, δεν είχε αντίπαλο στις Σέρρες πραγματοποιώντας δύο σκέλη “σεμινάριο” από την αρχή μέχρι το τέλος, Με δύο νίκες και μεγάλη διαφορά από την δεύτερη θέση ο Ivanov ήταν ο νικητής των Σερρών. Η δεύτερη θέση, ήταν υπόθεση των δύο φετινών φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και πρώην ομόσταυλοι στην Husqvarna, του Αλέξανδρου Γεωργαντά που παρέμεινε στην ομάδα και του Φραγκίσκου Ζούνη που μετακόμισε στην ΚΤΜ. Μετά από μάχη διαρκείας στο πρώτο σκέλος, ο Ζούνης πήρε την δεύτερη θέση ενώ στο δεύτερο, μια πτώση τον έφερε να παλεύει να ανέβει θέσεις. Ο πιο έμπειρος Γεωργαντάς(3-2) κατάφερε τελικά να πάρει την δεύτερη θέση με το bonus του καλύτερου τερματισμού στο δεύτερο σκέλος με τον Ζούνη(2-3) να κάνει εντυπωσιακό αγώνα για την τρίτη θέση της ημέρας. Σκληρές μάχες έγιναν και για την τέταρτη θέση όπου ο Δημήτρης Τουρατζίδης(4-4) κατάφερε να επικρατήσει, κρατώντας πίσω του τον Αντώνη Σάγμαλη(ΜΧ2Τ) και τον Ανδρέα Ανδρέου(ΜΧ2) που έδειχναν να συνεχίζουν την μάχη τους από την περσινή σεζόν της κατηγορίας MX2T.  Ο Σάγμαλης(5-6) που συνεχίζει στην MX2T, πήρε τελικά την πέμπτη θέση στον αγώνα αφήνοντας έκτο τον Παναγιώτη Παπίλα(7-5) που πραγματοποιεί το στρατιωτικό του και δεν είναι στην καλύτερη δυνατή του κατάσταση.

Ο Α.Σάγμαλης αγωνίζεται και φέτος στην ΜΧ2Τ όμως φαίνεται να τον απασχολούν περισσότερο τα αποτελέσματα του στην ΜΧ2 όπου οι δύο κατηγορίες αγωνίζονται σε μικτά σκέλη. Και στις δύο, τα πήγε πολύ καλά. 

Κατηγορία ΜΧ2Τ
Με τον περσινό πρωταθλητή της κατηγορίας Ανδρέα Ανδρέου να πηγαίνει στην ΜΧ2, η κατηγορία γνώρισε και άλλες ανακατατάξεις με τον διεκδικητή του τίτλου Αντώνη Σάγμαλη να αλλάζει ομάδα και από την KTM SEE να πηγαίνει στην Yamaha Μοτοδυναμική. Ανδρέου και Σάγμαλης, συναντήθηκαν και στα δύο σκέλη αφού οι δύο κατηγορίες αγωνίζονται σε μικτά σκέλη, προσφέροντας θεαματικές μάχες όπου όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο Σαγμαλης(1-1) κατάφερε να πάρει την πέμπτη θέση της ΜΧ2. Αυτό φυσικά σήμαινε ότι ήταν ο νικητής της ΜΧ2Τ, επικρατώντας του περσινού πανελλήνιου πρωταθλητή της ΜΧ85 Μάριου Κανάκη(2-2), που τερμάτισε στην δεύτερη θέση στην πρώτη του χρονιά στην κατηγορία. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο  Γιώργος Καριώτης(3-3) ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην νεανική κατηγορία συμμετείχαν επτά αθλητές.

Χωρίς αντίπαλο ήταν στις Σέρρες ο Β.Πακαταρίδης κερδίζοντας άνετα την κατηγορία ΟΡΕΝ.

Κατηγορίες ΟΡΕΝ – SENIOR
Με το δεξί ξεκίνησε την χρονιά ο πρωταθλητής της κατηγορίας OPEN του 2018 Βασίλης Πακαταρίδης(1-1) κυριαρχώντας και στα δύο σκέλη του αγώνα. Μετά από όμορφες μάχες για την δεύτερη θέση, ειδικά στο δεύτερο σκέλος, ο Ανδρέας Λιάκος(2-2) που επέστρεψε στους αγώνες μετά από ένα διάστημα αποχής, κατάφερε να επικρατήσει αφήνοντας τον Σταμάτη Δημολιάνη(3-3) στην τρίτη θέση. Ο Βαγγέλης Μπαλατσός(7-4) πήρε την τέταρτη θέση με τον Ευγένιο Τσοπάνογλου(4-7) να τερματίζει πέμπτος ενώ στην έκτη θέση τερμάτισε ο Μανώλης Σκύβαλος(6-6). Στον πρώτο αγώνα της νεοσύστατης SENIOR o Γιώργος Μανδάνης(1-1) επικράτησε του δεύτερου Σπύρου Μητρόπουλου(2-2) και του τρίτου Τίμου Καζάνη(3-3) ενώ στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Παύλος Κουζής(4-4).

Κατηγορία ΜΧ85
Όμορφες μάχες είχαμε σε αυτή την κατηγορία με τους Καμαρινό Παυλόπουλο(1-4) και Victor Borislavov(2-1) να μοιράζονται τις νίκες στα σκέλη αλλά όχι και στην κατάταξη με τον Βούλγαρο αθλητή να επικρατεί. Ο Παυλόπουλος έκανε ένα λάθος στο δεύτερο σκέλος με αποτέλεσμα να μείνει αρκετά πίσω καταλαμβάνοντας τελικά, την δεύτερη θέση του αγώνα. Για την τρίτη θέση οι Νικόλας Κοσιάβελος(3-2) και Νικόλας Κανελλόπουλος(4-3) έδωσαν όμορφη μάχη στο δεύτερο σκέλος με τον Κοσιάβελο να επικρατεί και να ανεβαίνει στο βάθρο. Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο περσινός πανελλήνιος πρωταθλητής της ΜΧ65 Δημήτρης Γανωτής(5-5) ενώ την εξάδα συμπλήρωσε ο Stanislav Goshev(6-7). Στα θετικά της μικρής κατηγορίας, είναι ότι συμμετείχαν συνολικά 15 αθλητές από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Ο νικητής της κατηγορίας ΜΧ65 T.Venciskav είχε εκτός από εμφάνιση και άνεση!

Κατηγορία ΜΧ65
Με δύο νίκες ο Βούλγαρος νεαρός αθλητής Toshev Venciskav(1-1) κατάφερε να επικρατήσει του Σωτήρη Φωτάκη(2-2) παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας αθλητής προσπάθησε να πιέσει για την νίκη στο δεύτερο σκέλος. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Κων/νος Μερκούρης(3-3) με τον Λευτέρη Παπαδάκη(4-4) να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση. Οι Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Σόλων Τριανταφυλλόπουλος και Γιώργος Χατζάκης τερμάτισαν πέμπτος, έκτος και έβδομος αντίστοιχα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

4029 More posts in ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ category
Recommended for you
AMA SX 2024 – Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ ΤΟΥ 15ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ PHILADELPHIA

Το AMA Supercross 2024 έφτασε στον 15ο του γύρο και την Philadelphia, όπου η σχεδίαση...