ΜΧGR 2020 – ΟΝΕΙΡΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

To Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2020 ξεκίνησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών όπου πραγματοποιήθηκε ένας από τους καλύτερους αγώνες των τελευταίων ετών. Εκατόν είκοσι συμμετοχές, μεγάλο πλήθος θεατών και άψογη προετοιμασία του αγωνιστικού χώρου, συνέθεσαν το σκηνικό για να εξελιχθούν αγώνες υψηλού θεάματος και ανταγωνισμού.

Σπορ και θέαμα στις Σέρρες με πολλές συμμετοχές αλλά και πολλούς θεατές!

Η ΛΑΜΣ ανέλαβε και πάλι τον πρώτο αγώνα της χρονιάς για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, χρησιμοποιώντας τις μοναδικές για τα ελληνικά δεδομένα, εγκαταστάσεις του Αυτοκινητοδρομίου των Σερρών. Πραγματοποίησαν έναν αγώνα που αν και δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί τέλειος, αλλά το αποτέλεσμα των πολλών συμμετοχών και μάλιστα διεθνών από Τουρκία, Σουηδία, Σκόπια και Βουλγαρία σε συνδυασμό με το θέαμα που προσέφεραν οι αθλητές αλλά και τους πάρα πολλούς θεατές, που παρακολούθησαν τον αγώνα μέχρι και τα τελευταία σκέλη, μας επιτρέπει να μιλάμε για ένα ονειρεμένο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Στο κοντράστ αυτής της επιτυχίας, δυστυχώς δεν έλειψαν οι τραυματισμοί με τους περισσότερους να συμβαίνουν την πρώτη αγωνιστική ημέρα του Σαββάτου εκ των οποίων ο ένας ήταν αρκετά σοβαρός. Με τις σκέψεις και τις ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων αθλητών ο χώρος του ελληνικού motocross συνέχισε του αγώνες με πολλούς από τους νικητές να αφιερώνουν τις νίκες τους στους αθλητές που δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν.

Ο Π.Κουζής εμφανίστηκε πολύ δυνατός στον πρώτο αγώνα της χρονιάς, δηλώνοντας ότι είναι χαρούμενος που πήρε αυτή την νίκη κόντρα σε τόσο δυνατούς αντιπάλους.

Κατηγορία ΜΧ1
Η κατηγορία γνώρισε πολλές αλλαγές και εξελίξεις κατά την περίοδο της προετοιμασίας με πιο ηχηρή την συνέχιση με Suzuki της αγωνιστικής καριέρας του πολυπρωταθλητή Παναγιώτη Κουζή από την πολυετή συνεργασία του με την Honda. Επίσης ο Νίκος Λυρίου επέστρεψε στην αγωνιστική δράση με ΤΜ ενώ ο Μανώλης Κρητικός επέστρεψε στην Ελλάδα, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην κατηγορία με τα χρώματα της ΚΤΜ. Υπήρχαν όμως και απουσίες με τον Δημήτρη Κοντολέτα να ανακοινώνει το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας λίγες ημέρες πριν τον αγώνα και ο Γιώργος Ηλιόπουλος άφησε την ΜΧ1 για να δοκιμάσει στην ΜΧ2, επιστρέφοντας στην μικρή κατηγορία μετά από πολλά χρόνια. Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα, από το Σάββατο ο Παναγιώτης Κουζής έκανε ξεκάθαρους τους σκοπούς του επιβάλλοντας τον ρυθμό του αγώνα, κερδίζοντας μετά από δύο εκκινήσεις(έγινε επανεκκίνηση λόγω τραυματισμού αθλητή) τον προκριματικό αγώνα ενώ κυνήγησε την νίκη και στα δύο σκέλη της Κυριακής. Στο πρώτο σκέλος ο Μανώλης Κρητικός πήρε την εκκίνηση και μετά από μια μικρή μάχη με τον Γιάννη Τουρατζίδη, ο Κουζής έβαλε στόχο τον Κρητικό. Οι δύο οδηγοί οδήγησαν δυνατά ενώ πίσω τους δεν βρισκόντουσαν μακριά ο Τουρατζίδης με τον Νίκο Λυρίου. Ένα λάθος του Κρητικού επέτρεψε στον Κουζή να τον πλησιάσει και αργότερα κατάφερε να περάσει στην πρώτη θέση. Αν και ο ρυθμός του αγώνα παρέμεινε υψηλός, ο Κουζής κατάφερε να κρατήσει την πρώτη θέση μέχρι και τον τερματισμό. Στο δεύτερο σκέλος ο Κουζής ήταν αυτός που πήρε την πρωτοπορία και με δυνατό του σημείο την πίστα που είχε δυσκολέψει αρκετά καθώς υπερτερεί σε αυτές τις συνθήκες, ο πολυπρωταθλητής κατάφερε να πάρει και αυτό το σκέλος κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Ο Μανώλης Κρητικός 2-2 προσπάθησε και σε αυτό το σκέλος να ακολουθήσει τον Κουζή όμως αρκέστηκε στην δεύτερη θέση στην οποία τερμάτισε σε σκέλος και σύνολο. Ο περσινός πρωταθλητής Γ.Τουρατζίδης 3-3 στους πρώτους γύρους βρισκόταν κοντά στην μάχη για την πρώτη θέση όμως και στα δύο σκέλη αναγκάστηκε να αγωνιστεί από ένα σημείο και μετά χωρίς γυαλιά κάτι που σίγουρα επηρέασε την απόδοση του στο τέλος του αγώνα, τερματίζοντας στην τρίτη θέση των Σερρών. Με μικρότερου κυβισμού μοτοσυκλέτα(300cc) αγωνίστηκε ο Νίκος Λυρίου 4-4 κάτι που επηρέασε την επίδοση του στο πρώτο σκέλος της γρήγορης πίστας των Σερρών. Ωστόσο κατάφερε να πάρει την τέταρτη θέση και στο τελευταίο σκέλος της ημέρας όπου η πίστα είχε δυσκολέψει αρκετά πίεσε και βρέθηκε ακόμα και στην τρίτη θέση. Ένα λάθος του όμως τον έριξε ξανά στην τέταρτη θέση στη οποία τερμάτισε σε σκέλος και σύνολο. Φανερά εκτός καλού εαυτού μετά από ένα άτυχο συμβάν στο σπίτι του στην Κω, αλλά και με ατυχίες στα δύο σκέλη του αγώνα ο Άρης Τσαρνάς 5-6 το πάλεψε και μετά από την πτώση του στην εκκίνηση στο δεύτερο σκέλος κατάφερε να μπει στην πρώτη εξάδα ξεκινώντας από τελευταίος. Τερμάτισε στην πέμπτη θέση με τον Βασίλη Ζαχαρίου 8-7 να συμπληρώνει την πρώτη εξάδα επιστρέφοντας στους αγώνες μετά από αρκετά χρόνια.

Την πρώτη του νίκη πέτυχε ο Φ.Ζούνης στην ΜΧ2, κυριαρχώντας στον αγώνα των Σερρών.

Κατηγορία ΜΧ2
Την περσινή σεζόν ο Φραγκίσκος Ζούνης είχε δείξει ότι μπορεί να πετύχει νίκες στην κατηγορία. Κέρδισε σκέλη αλλά ποτέ κάποιον αγώνα, κυρίως λόγω των πολλών του ατυχιών της περσινής σεζόν. Στις Σέρρες ήρθε αποφασισμένος να αλλάξει την περσινή του πορεία και από το Σάββατο έδωσε τον ρυθμό στην κατηγορία. Κέρδισε το προκριματικό σκέλος, και με δύο καλές εκκινήσεις δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την πρωτοπορία και στα δύο σκέλη. Πίσω του επικρατούσε χαμός με πολλούς οδηγούς να διεκδικούν μια θέση στην πρώτη τριάδα, ανάμεσα τους και ο περσινός πρωταθλητής Αλέξανδρος Γεωργαντάς που κατάφερε και στα δύο σκέλη να ανέβει μετά από μέτριες εκκινήσεις στην δεύτερη θέση όμως ποτέ δεν μπόρεσε να απειλήσει τον Ζούνη, αντιμετωπίζοντας και ένα πρόβλημα στο πρώτο σκέλος με την μοτοσυκλέτα του που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει. Με δύο νίκες ο Ζούνης πήρε την πρώτη του νίκη στην κατηγορία ξεκινώντας δυνατά την χρονιά όπως και πέρσι. Η άτυχη στιγμή του Ανδρέα Ανδρέου 3-2 στο προκριματικό σκέλος δεν του έδωσε την θέση στην μπάρα που θα επιθυμούσε, όμως ο κατάφερε να βρει τον δρόμο προς την πρώτη τριάδα και τις δύο φορές καταλαμβάνοντας άξια την δεύτερη θέση στον αγώνα. Πολύ καλούς αγώνες πραγματοποίησε ο Αντώνης Σάγμαλης 2-4 δίνοντας μάχες στην πρώτη τριάδα από την αρχή μέχρι το τέλος και στα δύο σκέλη. Ο περσινός πρωταθλητής της ΜΧ2Τ, κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση στο σύνολο της ΜΧ2 αν και αγωνίζεται ακόμα με 125 δίχρονο και στην μετονομασμένη ΜΧ125 κατηγορία της φετινής σεζόν. Με σταθερή απόδοση και στα δύο σκέλη αλλά δίνοντας ταυτόχρονο και πολλές μάχες, ο Παναγιώτης Παπίλας 4-4 κατέλαβε την τέταρτη θέση του αγώνα. Πέμπτος τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Μπετίνης 7-7 κερδίζοντας και αυτός πολλές μάχες μετά από κακές εκκινήσεις ενώ την εξάδα συμπλήρωσε ο Γιώργος Ηλιόπουλος 6-8 που ξεκίνησε δυνατά και στα δύο σκέλη όμως έμεινε πίσω στην συνέχεια.

Ο Δ.Μπαξεβάνης από τα ευρωπαϊκά δίχρονα στα ελληνικά, γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος νικητής της νέας κατηγορίας ΜΧ300.

Κατηγορία ΜΧ300
Προσπαθώντας να υπάρξει νέο ενδιαφέρον στην κατηγορία της ΜΧ1, η Ομοσπονδία προκήρυξε για πρώτη φορά την υπό-κατηγορία ΜΧ300 για δίχρονες μοτοσυκλέτες μέχρι 300 κυβικά στο πρότυπα των ευρωπαϊκών θεσμών, με την διαφορά ότι στην Ελλάδα η κατηγορία αγωνίζεται σε μικτά σκέλη με την ΜΧ1. Αρκετοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτής της κατηγορίας με τον λάτρη τον δίχρονων Μιχάλη Παναγιωτόπουλο να βρίσκει την αφορμή που έψαχνε για να επιστρέψει στους αγώνες. Δυστυχώς μια πτώση στην εκκίνηση των προκριματικών και ο τραυματισμός του στο πρόσωπο και το χέρι δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει. Δήλωσε όμως ότι θα είναι έτοιμος για τον επόμενο αγώνα των Τρικάλων. Ο πρώτος νικητής σε αυτή την κατηγορία ήταν ο Δημήτρης Μπαξεβάνης 1-1 που μάλιστα είχε αγωνιστεί πέρσι στον ευρωπαϊκό αγώνα της κατηγορίας στην Τουρκία. Επικράτησε και στα δύο σκέλη με τον “ορκισμένο δίχρονο” Φοίβο Κολιοπάνο 3-2 να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Πάνος Θερριός 2-4 κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση αφήνοντας τέταρτο τον Γιώργο Σπύρη 4-3.

Όσο μπροστά και να είναι ο Α.Σάγμαλης στην ΜΧ125 δεν το παρατάει ποτέ, διεκδικώντας θέσεις κόντρα στην ΜΧ2.

Κατηγορία ΜΧ125
Ο περσινός πρωταθλητής της κατηγορίας ΜΧ2Τ που όπως είπαμε πιο πάνω μετονομάστηκε σε ΜΧ125, Αντώνης Σαγμαλης, διεκδίκησε μια θέση στην πρώτη τριάδα στην ΜΧ2 όπου οι δύο κατηγορίες αγωνίζονται σε μικτά σκέλη. Αυτό τον έφερε άνετα στην πρώτη θέση της κατηγορίας αλλά θα πρέπει να αναφέρουμε και την εξαιρετική απόδοση του Μάριου Κανάκη στο δεύτερο σκέλος που αντιμετώπισε σκασμένο πίσω ελαστικό, πέφτοντας από την δεύτερη θέση του μικτού σκέλους όπου βρισκόταν! Ο Σάγμαλης 1-1-πήρε την νίκη στην κατηγορία με τον Κυριάκο Μπόγρη 4-2 να κερδίζει την δεύτερη θέση μετά από σκληρές και εντυπωσιακές μάχες και στα δύο σκέλη, από τον τρίτο τελικά Νικόλα Κοσιάβελο 4-3. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο άτυχος Κανάκης 2-7 με πέμπτο τον Victor Borislavov 6-5 και έκτο τον άτυχο Γεράσιμο Λιούμπα 3-9 που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το δεύτερο σκέλος μετά την πολύ καλή τρίτη θέση που σημείωσε στο πρώτο.

Ο Σ.Βαγγελακάκης πήρε την πρώτη νίκη σε μια δυνατή όπως φαίνεται και φέτος, ΜΧ85.

Κατηγορία ΜΧ85
Δυνατές μάχες έγιναν και σε αυτή την κατηγορία με τον Σταύρο Βαγγελακάκη 3-1 να ανακάμπτει από την τρίτη θέση του πρώτου σκέλους κερδίζοντας το δεύτερο, πετυχαίνοντας παράλληλα την νίκη στον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Στην πρώτη του χρονιά και στον πρώτο του αγώνα στην κατηγορία ο περσινός πρωταθλητής της ΜΧ65 Σωτήρης Φωτάκης 1-3 πέτυχε την πρώτη του νίκη σε σκέλος, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση στον αγώνα των Σερρών. Πολύ καλή εμφάνιση δίνοντας δυνατές μάχες πραγματοποίησε και ο Δημήτρης Γανωτής 2-2 συμπληρώνοντας το βάθρο της κατηγορίας. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Σωτήρης Θεοδωρίδης 4-4, με τον Αθανάσιο Δανογλίδη 6-5 να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και τον Κων/νο Μερκούρη 4-10 την έκτη – μετά από διόρθωση των αποτελεσμάτων από την ΛΑΜΣ, στην έκτη θέση τερμάτισε η Δέσποινα Μανδάνη.

Επιστροφή στις Σέρρες και στις νίκες για τον V.Tochev στην ΜΧ65.

Κατηγορία ΜΧ65
Η εμφάνιση ξανά του Vencislav Tochev 1-1 στον αγώνα των Σερρών, και μετά την μετάβαση αρκετών Ελλήνων αναβατών της κατηγορίας στην ΜΧ85, έκανε εύκολη την υπόθεση της πρώτης θέσης. Ο αθλητής από την Βουλγαρία επικράτησε άνετα παρά την εντυπωσιακή άνοδο και οδήγηση του Λευτέρη Παπαδάκη 2-2 που τερμάτισε άνετα στην δεύτερη θέση του αγώνα. Την μάχη της τρίτης θέσης κέρδισε νωρίς στο δεύτερο σκέλος ο Χρήστος Παναγιώτης Ταμβάκος 3-3 από τον ανεβασμένο το τελευταίο διάστημα Σωτήρη Ντουμάνη 5-4 που κατέλαβε την τέταρτη θέση. Την εξάδα συμπλήρωσαν οι Σόλων Τριανταφύλλου 4-5 και Παναγιώτης Κεραμυδάς 6-6.

Επιστροφή με νίκη για τον Χ.Τομαρά στην ΟΡΕΝ.

Κατηγορία ΟPEN
Η επιστροφή του Χρήστου Τομαρά 2-1 στην κατηγορία μετά από μια περιοδεία στην ΜΧ2 αλλά και ένα διάστημα αποχής, στέφτηκε με επιτυχία κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Ο πρωταθλητής της κατηγορίας του 2016 έδωσε σκληρές μάχες και στα δύο σκέλη με τον περσινό πρωταθλητή Βασίλη Πακαταρίδη 1-2 για να πάρει τελικά την νίκη. Ο Πακαταρίδης τερμάτισε στην δεύτερη θέση με τρίτο τον Κων/νο Τζιώρα 3-3 που κατέβηκε από την Γερμανία όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια για να αγωνιστεί ξανά στην Ελλάδα. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Ευάγγελος Μπουρίκας 4-5 στις πρώτες του εμφανίσεις στην κατηγορία, με τον Σάκη Κονδυλόπουλο 7-4 πέμπτο και τον Σάββα Παραστατίδη 6-6 έκτο.

Το βάθρο των νικητών της κατηγορίας Senior.

Κατηγορία Senior
H ηλικιακή υποκατηγορία της OPEN, υπέστη “πλήγμα” από τις συνολικά 47 συμμετοχές των δύο κατηγοριών και όσοι δεν προκρίθηκαν στους 40, αγωνίστηκαν σε ένα σκέλος μη προκριθέντων στο τέλος του αγώνα. Στην κατηγορία επικράτησε ο Μάρκος Καρασακαλίδης 1-1 με τον Νίκο Δρόσο 2-2 στην δεύτερη θέση και τον Χρυσόστομο Αναγνώστου 3-3 τρίτο. Ο περσινός πρωταθλητής Σπύρος Μητροπουλος 7-4 τερμάτισε στην τέταρτη θέση ενώ ο Ευάγγελος Αλυφάνταρος 6-5 πήρε την πέμπτη θέση. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Δημήτρης Σαρίδης 5-6.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επόμενος αγώνας 7-8 Μαρτίου Τρίκαλα.


1145 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – NEO ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 3Ο ΑΓΩΝΑ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ ΣΤΗΝ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ

Στις 11 και 12/05/2024 διεξάγεται στη MX PARK ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ – 4ο χλμ επαρχιακής οδού Σπερχειάδας  ο 3ος αγώνας «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MOTOCROSS 2024» ...