MXGR 2021 – ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΠΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Βιώνοντας τον παλμό του ελληνικού motocross καθημερινά, ήταν εύκολο να αντιληφθούμε από τα τέλη του περσινού Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, το πόσο διαφορετικό θα ήταν το φετινό. Αντιπαραθέσεις, πολιτικές σκοπιμότητες και νοοτροπίες που κατέστρεψαν τα υπόλοιπα αθλήματα της μοτοσυκλέτας, δυστυχώς πέρασαν και στο motocross αλλά δεν ήταν μόνο αυτά. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα διανύουμε την κρίση της πανδημίας Covid-19.

Το αποτέλεσμα των αρνητικών καταστάσεων που βιώνουμε σαν κοινωνία αλλά και σαν αγωνιστικό motocross, συσσωρεύτηκαν το 2021, γεγονός που αποτυπώνεται από τις ανακοινώσεις εταιρειών και αθλητών που αδυνατούν να συμμετάσχουν την φετινή χρονιά. Ωστόσο το σπορ γνωρίζει ανάπτυξη, τουλάχιστον σε επίπεδο ενασχόλησης και όχι τόσο σε αγωνιστική χρήση, κάτι όμως που αποτελεί το θεμέλιο και τις βάσεις για την γενικότερη ανάπτυξη του αθλήματος. Στον πρώτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2021 οι συμμετοχές έφτασαν τις 109 δείχνοντας ότι παρά τα προβλήματα, η ανάπτυξη περνάει και στους αγώνες αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος λόγω της πανδημίας, πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν δημοφιλή πρωταθλήματα όπως το Βορείου και το Νοτίου, σπρώχνοντας όλη την δύναμη των αγωνιζόμενων στο πανελλήνιο θεσμό. Οι μπάρες δεν είναι οι ίδιες αλλά ας πάρουμε μια μια τις φετινές κατηγορίες του πρωταθλήματος για να δούμε τι συμβαίνει.

Κατηγορία MX-WOMEN
Ξεκινώντας με τις δεσποινίδες, το πρωτάθλημα Γυναικών περνάει φέτος στην δεύτερη του χρονιά, στην προσπάθεια να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Αν και την περίοδο που διανύουμε ασχολούνται περισσότερες γυναίκες με το motocross από ποτέ, ωστόσο λίγες είναι αυτές που παίρνουν την απόφαση να στηθούν στην μπάρα. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον όπου τα lockdown και οι πανδημίες θα αποτελούν παρελθόν, θα δούμε αυτή την “επένδυση” να αποδίδει καρπούς και στους αγώνες.

Κατηγορίες ΜΧ1 και ΜΧ300
Κανένας από τους ενεργούς πρωταθλητές της κατηγορίας, δεν θα συμμετάσχει φέτος στην ΜΧ1. Ο περσινός πρωταθλητής Μανώλης Κρητικός, βλέποντας την παρατεταμένη κατάσταση του lockdown της πανδημίας που είχε σαν προέκταση την αμφίβολη έναρξη του πρωταθλήματος, αποφάσισε να μην χάσει άλλο χρόνο και πραγματοποίησε μια επέμβαση που χρειαζόταν στο γόνατο του, ρισκάροντας να μην συμμετάσχει φέτος στο πρωτάθλημα. Σε συνδυασμό με την απόφαση της εταιρείας που τον υποστηρίζει KTM SEE να απέχει από το φετινό πρωτάθλημα, ο Κρητικός Jr. θα περάσει την χρονιά φροντίζοντας για την υγιή επάνοδο του. Η συμπεριφορά του πολυπρωταθλητή της κατηγορίας Παναγιώτη Κουζή τα δύο τελευταία χρόνια τον έφερε σε περιπέτειες, εκτίει μια ποινή οχτώ αγώνων από τα τέλη του 2020, με έξι αγωνιστικές ακόμα να απομένουν για την επιστροφή του στο πρωτάθλημα. Παλεύοντας για τον περσινό τίτλο αντιμετωπίζοντας παράλληλα τραυματισμό στον ώμο, ο Γιάννης Τουρατζίδης χρειαζόταν μια περίοδο ανάρρωσης και ξεκούρασης επιλέγοντας αυτή την χρονιά, όπου επί της ευκαιρίας θα κάνει και την στρατιωτική του θητεία. Ακόμα δύο μεγάλα ονόματα της κατηγορίας και ίσως οι πιο θεαματικοί αθλητές του πρωταθλήματος, δεν θα καταφέρουν να στηθούν στην μπάρα το 2021. Ο Άρης Τσαρνάς μετά από χρόνια έχει μείνει χωρίς ομάδα ενώ την ίδια τύχη γνωρίζει και ο Νίκος Λυρίου. Υπάρχουν όμως και δυνατές νέες προσθήκες, με αυτή του Αλέξανδρου Γεωργαντά που ανεβαίνει από την ΜΧ2 όπως και του Γιώργου Αρβανίτη που επιστρέφει δυναμικά στους αγώνες ενώ και ο Παναγιώτης Παπίλας θα συνεχίσει στην κατηγορία μετά τους επιλεκτικούς αγώνες που πραγματοποίησε την περσινή σεζόν. Η ΜΧ300 συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την πορεία της στο πανελλήνιο πρωτάθλημα με τον Δημήτρη Μπαξεβάνη να υπερασπίζεται τον περσινό του τίτλο, σε μια κατηγορία που αποκτά όλο και περισσότερους αφοσιωμένους φίλους.

Κατηγορίες ΜΧ2 και ΜΧ125
Ο περσινός πρωταθλητής της κατηγορίας Ανδρέας Ανδρέου παρά τον σοβαρό τραυματισμό που είχε πριν τέσσερις μήνες στον ώμο, θα συμμετάσχει από τον πρώτο αγώνα φέτος στην κατηγορία. Η ΜΧ2 δείχνει πληγωμένη για το 2021 καθώς τόσο ο Ανέστης Ράδος όσο και ο Φραγκίσκος Ζούνης που είχαν πάρει νίκες την περσινή σεζόν αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα όπως και ο Μάριος Κανάκης που αποχωρίστηκε φέτος την δίχρονη κατηγορία της ΜΧ125. Από την μικρή δίχρονη κατηγορία θα ανέβει φέτος και ο Αντώνης Σάγμαλης ενώ έκπληξη αποτελεί η επανεμφάνιση του Χρήστου Φωτόπουλου στην ΜΧ2 μετά από πάρα πολλά χρόνια! Στην MX125 όπως είπαμε ο περσινός πρωταθλητής Σάγμαλης μαζί με τον Κανάκη έχουν αλλάξει κατηγορία ενώ θα απουσιάζει και ο Νικόλας Κοσιάβελος ακολουθώντας την φετινή αποχή της ΚΤΜ SEE. Υπάρχουν όμως αρκετά ονόματα που συνεχίζουν στην κατηγορία όπως και αρκετοί αθλητές που ανέβηκαν από την ΜΧ85 και εκτός από διαφορετικές μπάρες, θα δούμε και τελείως διαφορετικά βάθρα την φετινή σεζόν.

Κατηγορίες MX50, ΜΧ65 και ΜΧ85
Η μεγάλη έκπληξη των συμμετοχών του πρώτου αγώνα στην Σκύδρα, έρχεται από το φυτώριο της ελληνικής αγωνιστικής μοτοσυκλέτας που δεν είναι άλλο από τις μικρές κατηγορίες των MX65 και MX85. Μόλις οι 6 από τους 21 δηλωμένους αθλητές είναι από την Βόρεια Ελλάδα κάτι που υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν έχουν επιλέξει να κάνουν μόνο κοντινούς αγώνες, αλλά να ακολουθήσουν ολόκληρο το πρωτάθλημα. Αργότερα θα ξεκινήσει και η νεοσύστατη κατηγορία ΜΧ50 που εισάγει στον πρωταθλητισμό ακόμα μικρότερες ηλικίες όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

Κατηγορίες ΟΡΕΝ και Senior
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι φέτος δεν έχουν προκηρυχθεί Κύπελλα Βορείου και Νοτίου για το motocross ή τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στις πιο χομπίστικες κατηγορίες όπως είναι οι κατηγορίες βετεράνων της OPEN και της Senior όπου εκτός από τους κύριους διεκδικητές των πρωταθλημάτων, θα εμφανίζονται τοπικοί αγωνιζόμενοι να γεμίζουν τις μπάρες του τοπικού τους αγώνα ή αγωνιζόμενοι που έχουν συγκεκριμένο badget να διαθέσουν για την μετακίνηση τους στους αγώνες, επιλέγοντας τους πιο κοντινούς. Σαν πρώτη ένδειξη στον αγώνα της Σκύδρας, η Senior που διανύει την τρίτη της χρονιά στο πρωτάθλημα, φαίνεται να βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές.

1145 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – NEO ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ 3Ο ΑΓΩΝΑ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ ΣΤΗΝ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ

Στις 11 και 12/05/2024 διεξάγεται στη MX PARK ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ – 4ο χλμ επαρχιακής οδού Σπερχειάδας  ο 3ος αγώνας «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MOTOCROSS 2024» ...