50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ MOTOCROSS – TO ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ROGER DE COSTER ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ TO 1973

Από τα πρώτα βήματα του ελληνικού πρωταθλήματος motocross στην χώρα μας είχαν μπει γερές βάσεις, με το πάθος και τον ενθουσιασμό του χώρου να φέρνει από νωρίς, μεγάλα ονόματα στην Ελλάδα. Στις 3 Μαΐου το 1973 η αντιπροσωπεία των μπουζί Champion, έφερε τον παγκόσμιο πρωταθλητή των 500cc του 1971-1972 Roger de Coster, ενός Βέλγου που θα κατακτούσε στην συνέχεια το πρωτάθλημα στην ίδια κατηγορία το 1973, ομοίως και το 1975 και 1976, ενώ ακόμα και σήμερα η εμπλοκή του με το άθλημα έχει φέρει πρωταθλήματα στην αμερικανική ομάδα των Εθνών και τον όμιλο της KTM όπου εργάζεται.

Από την προηγούμενη ημέρα ο De Coster είχε βρεθεί στην Αθήνα και γρήγορα έπιασε δουλειά διαμορφώνοντας την πίστα του Πετσαγκουράκη στις Αφίδνες Αθηνών, για τα μαθήματα που επρόκειτο να παραδώσει στον συγκεκριμένο χώρο την επόμενη ημέρα. Πολλά από τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού motocross από Αθήνα και Θεσσαλονίκη έσπευσαν να αδράξουν την μοναδική ευκαιρία, μαθαίνοντας από έναν από τους καλύτερους αναβάτες motocross, και όχι μόνο, που πέρασαν από την ιστορία του motocross, και αποκαλείτε μέχρι και σήμερα “The Man” σε ελεύθερη μετάφραση “Ο Άνθρωπος” του αθλήματος παγκοσμίως.

Από τα δημοσιεύματα της εποχής αλλά και από αναφορές, καταλαβαίνουμε ότι ο De Coster ξεκίνησε από τα πολύ βασικά, όπως για το πως τοποθετούμε τα χειριστήρια και γενικότερα πως στήνουμε την μοτοσυκλέτα και πέρασε σε ειδικότερα μαθήματα για τον τρόπο αντιμετώπισης των στροφών, τις κατηφόρες, τις ανηφόρες και τις εκκινήσεις, κάτι που τότε, προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ξεκινούσε με δευτέρα ταχύτητα στο σασμάν! Στο τέλος των μαθημάτων μοίρασε στους συμμετέχοντες ειδικά βιβλιαράκια σχετικά με την ύλη που είχε παραδώσει και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Το παγκόσμιο motocross μπορεί να είχε ξεκινήσει ως κύπελλο το 1952 και ως πρωτάθλημα το 1957, όμως είκοσι ένα χρόνια μετά μπήκε με δυνατούς ρυθμούς ως πρωτάθλημα και στην Ελλάδα, παρά την δύσκολη εποχή που διένυε η χώρα μας και ειδικότερα η μοτοσυκλέτα. Τα μαθήματα του De Coster ίσως ήταν η πιο σημαντική ενέργεια της εποχής για την θεμελίωση των σωστών οδηγικών βάσεων του αθλήματος. Από εκεί και μετά, ακολούθησε μια συνεχής ανοδική πορεία τόσο σε οδηγικό όσο και οργανωτικό επίπεδο στους ελληνικούς αγώνες motocross.

7 More posts in 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ category
Recommended for you
ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ MOTOCROSS ΑΠΟ ΤΟ 1972 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Συγκεντρώνοντας στοιχεία εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε σε θέση να δημοσιεύσουμε όλους τους Πρωταθλητές Ελλάδας...