ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΤΙΜΟΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ YAMAHA

Τα τελευταία χρόνια όλοι οι κατασκευαστές χωμάτινων μοτοσυκλετών έχουν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών που βοηθούν τις μοτοσυκλέτες τους να έχουν ακόμα καλύτερη συμπεριφορά, απαιτώντας όλο και λιγότερη ενέργεια από τους αναβάτες.

Η Yamaha πρόσφατα έχει αναπτύξει ένα ηλεκτρονικό σύστημα EPS(Electric Power Steering) που θα αποσβένει τους ανεπιθύμητους κραδασμούς του τιμονιού και κυρίως το λεγόμενο head shake το οποίο είναι και το πιο επικίνδυνο. Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετές τέτοιες συσκευές(σταμπιλιζατέρ) που έχουν κατασκευαστεί ώστε να προσαρμόζονται στις υπάρχουσες χωμάτινες μοτοσυκλέτες, με την διαφορά ότι αυτές βασίζονται σε μηχανική-υδραυλική λειτουργία ενώ η Yamaha πάει την εξέλιξη λίγο πιο πέρα, προσφέροντας ένα ηλεκτρονικό dumber.

Η λειτουργία του είναι σχετικά απλή και βασίζεται σε ένα ηλεκτρονικό σένσορα που ανιχνεύει τις βίαιες κινήσεις(ροπές) του τιμονιού και ένα ηλεκτρικό πηνίο που καθορίζει την ομαλή κίνηση της στρέψης, μέσω ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος ελέγχου.

Το EPS(Electric Power Steering) δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα είναι διαθέσιμο καθώς ακόμα εξελίσσεται στο ιαπωνικό πρωτάθλημα All Japan Motocross και είναι σίγουρο ότι θα βρει και εφαρμογή σε άλλου τύπου μοτοσυκλέτες όπως οι adventure. Ήδη παρόμοια συστήματα χρησιμοποιούνται σε τετράτροχα οχήματα της Yamaha καθώς και σε e-bikes.

1539 More posts in ΝΕΑ category
Recommended for you
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΟΤΟ TOURATZIDIS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Αντιπροσωπεία  PEUGEOT MOTORCYCLES και Επίσημο HONDA SERVICE - Η οικογένεια Τουρατζίδη είναι...