ΑΜΑ SX 2022 – Ο Ε.TOMAC ΣΤΕΦΕΤΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟΝ 16Ο ΓΥΡΟ ΤΟΥ DENVER ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

Τον πολυπόθητο φετινό τίτλο των 450 κατάφερε να κατακτήσει ο Eli Tοmac πανηγυρίζοντας τον δεύτερο του τίτλο μέσα στην πατρίδα του το Colorado με το εκπληκτικό κοινό να τον επευφημεί. Η νίκη της μεγάλης κατηγορίας του 16ου γύρου του ΑΜΑ Supercross 2022 πήγε για έκτη φορά φέτος στον Jason Anderson που και αυτός εξασφάλισε την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος ένα αγώνα πριν την ολοκλήρωση του. Στα 250 Δύσης ο Hunter Lawrence κράτησε ζωντανή την υπόθεση του τίτλου ισοφαρίζοντας τις νίκες του πρωτοπόρου Christian Craig.

To 2020 o Ε.Tomac πήρε τον πρώτο του τίτλο μέσα σε ένα άδειο στάδιο λόγω της πανδημίας. Ο δεύτερος του τίτλος ήρθε με πανηγυρικό τρόπο μέσα στην πατρίδα του.

Κατηγορία 450
Δεν θα υπήρχε ιδανικότερο σενάριο για τον Eli Tomac να πάρει τον φετινό τίτλο μέσα στην πατρίδα του και τον αγώνα του Denver. Σε αυτό βέβαια έπαιξε ρόλο η μαχητικότητα του Jason Anderson στους τελευταίους αγώνες αλλά και ένας τραυματισμός στο γόνατο του πρωτοπόρου της βαθμολογίας από τον αγώνα της Atlanta, που δεν τον άφησε να κατακτήσει τον τίτλο νωρίτερα, μια και είχε προβάδισμα ικανό να τον στέψει πρωταθλητή από τον 14ο γύρο του πρωταθλήματος. Ο Tomac πήρε καλή εκκίνηση και κατάφερε να πάρει και την πρωτοπορία μετά το λάθος του Chase Sexton με το πλήθος να ζητωκραυγάζει σε κάθε πέρασμα του. Όμως από την στιγμή που τον πέρασε ο Anderson, είχε διάθεση μόνο να ολοκληρώσει τον αγώνα σε μια θέση που θα του εξασφάλιζε τον τίτλο. Τερμάτισε στην πέμπτη θέση, γιορτάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την κατάκτηση του τίτλου μαζί το αγαπημένο του κοινό, προσφέροντας όμορφες εικόνες στο άθλημα. Στα 29 του χρόνια, έγινε ο γηραιότερος πρωταθλητής στην 49χρονη ιστορία του AMA Supercross και ίσως καταφέρει να το πάει και παραπέρα καθώς ήδη συζητάει για την ανανέωση του συμβολαίο του για τα επόμενα χρόνια. Επίσης ο Tomac έφερε τις περισσότερες νίκες σε μια χρονιά για την Yamaha που είχε μόλις δύο νίκες από το 2013 έως και το 2021 ενώ έφερε ξανά πρωτάθλημα στην μεγάλη κατηγορία για τους μπλε από το μακρινό 2009.

Αν και ο J.Anderson πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ακόμα και από αυτή που κατέκτησε τον τίτλο, ωστόσο θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο κοντά στον φετινό τίτλο, αν ήταν πιο προσεκτικός στις προσπεράσεις των συναθλητών του.

Διανύοντας την καλύτερη σεζόν της καριέρας του ο Anderson μετά από καλή εκκίνηση κατάφερε να περάσει γρήγορα στην πρώτη θέση και από εκεί και μετά δεν κοίταξε ποτέ πίσω κερδίζοντας την έκτη του φετινή νίκη, τις περισσότερες που έχει πάρει ποτέ σε μια σεζόν συμπεριλαμβανομένης και της χρονιάς που κατέκτησε τον τίτλο. Αυτή η νίκη του εξασφάλισε από τώρα την δεύτερη θέση της βαθμολογίας ενώ για την τρίτη θέση οι Justin Barcia, Malcolm Stewart και Marvin Musquin έδωσαν σκληρές μάχες και θα κάνουν λογαριασμό στον τελευταίο αγώνα στο Salt Lake City. Ο Barcia έχασε έδαφος σε αυτή την μάχη όταν μια πτώση το έριξε από την τρίτη θέση στην έβδομη, επιτρέποντας τον Μ.Stewart να τον περάσει. Ο Stewart δεν σταμάτησε εκεί και έφτασε μέχρι την δεύτερη θέση στην οποία και τερμάτισε, βελτιώνοντας της θέση του στην τρίτη σειρά της βαθμολογικής κατάταξης. Με μέτρια εκκίνηση αλλά σταθερά ανοδική πορεία, ο Musquin κατάφερε να πάρει ακόμα ένα συνεχώμενο βάθρο, μπαίνοντας και αυτός στο παιχνίδι της τρίτης θέσης. Μετά την πτώση του ο Sexton έκανε έναν εντυπωσιακό αγώνα μέχρι την τέταρτη θέση ενώ την εξάδα συμπλήρωσε ο περσινός πρωταθλητής Cooper Webb.

Σημαντική νίκη για τον H.Lawrence που τον φέρνει 18 βαθμούς από την κορυφή της βαθμολογίας. Ο τελευταίος αγώνας είναι shootout Ανατολής – Δύσης για τα 250 και ίσως να έχει βοήθεια από τον αδερφό του για την κατάκτηση του φετινού τίτλου.

Κατηγορία 250 Δύσης
Το πρωτάθλημα των 250 επέστρεψε στην Δύση όπου ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Christian Craig ήθελε απλά να τερματίσει μπροστά από τον Hunter Lawrence για να κατακτήσει τον τίτλο. Πήρε καλή εκκίνηση αλλά ο Η.Lawrence είχε καλύτερη οδηγώντας τον αγώνα. O Craig πίεσε για να του πάρει την πρωτοπορία αλλά έκανε ένα λάθος που τον έριξε αρκετές θέσεις. Μπροστά ο H.Lawrence κατάφερε άνετα να πάρει την τέταρτη φετινή του νίκη ισοφαρίζοντας σε νίκες τον Craig, με τον Michael Mοsiman να καταφέρνει να κρατήσει την δεύτερη θέση μέχρι και τον τερματισμό. Ο Craig, με ταχύτερους γύρους έφτασε μέχρι και την τρίτη θέση στην οποία τερμάτισε, κερδίζοντας την μάχη του βάθρου από τον πεισματάρη αλλά τελικά τέταρτο Jo Shimoda. Ανακάμπτοντας από κακές εκκινήσεις οι Garrett Marchbanks και Vince Friese τερμάτισαν πέμπτος και έκτος αντίστοιχα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 07/05/22 Salt Lake City UT.

938 More posts in SUPERCROSS category
Recommended for you
AMA SX 2024 – VIDEO’S ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥ 16ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΟ DENVER

Παρακολουθήστε στα video's ου ακολουθούν ολόκληρους τους τελικούς αγώνες του 16ου γύρου του AMA Supercross...