MXGP 2022 – ΤΙΤΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ T.GAJSER…ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ G.COLDENHOFF KAI T.VIALLE ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Το πέρασμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP 2022 από την Φινλανδία προσέφερε δυνατές συγκινήσεις αλλά και ανατροπές, με τον Tim Gajser να κατακτά νωρίς τον πέμπτο του παγκόσμιο τίτλο την στιγμή που ο Glenn Coldenhoff πετύχαινε την πρώτη του νίκη με Yamaha, ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του μπλε βάθρου της μεγάλης κατηγορίας! Τον δραματικό αγώνα της ΜΧ2 κέρδισε ο Tom Vialle πλησιάζοντας την κορυφή της βαθμολογίας.

Ιστορική ημέρα για την Yamaha καταλαμβάνοντας το βάθρο της μεγάλης κατηγορίας του Φινλανδικού GP.

Κατηγορία MXGP
Στην Φινλανδία ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Tim Gajser έφτασε με βαθμολογικό προβάδισμα που αν κατάφερνε να το κρατήσει στους 100 βαθμούς από τον δεύτερο Jeremy Seewer, θα κατακτούσε τον τέταρτο του τίτλο στην κατηγορία. Με τα νεύρα τεντωμένα και με αρκετό άγχος στους τελευταίους αγώνες, ο Σλοβένος δεν έδειχνε τον γνωστό καλό του εαυτό γεγονός που ο ανταγωνισμός προσπαθούσε να το εκμεταλλευτεί σε κάθε ευκαιρία. Στο πρώτο σκέλος της Φινλανδίας είχε καλή εκκίνηση και προσπάθησε να μείνει μακριά από μάχες και κόντρες κάτι που το κατάφερε, όμως στο δεύτερο σκέλος η κακή του εκκίνηση θα μπορούσε να τον βάλει σε περιπέτειες καθώς με τερματισμό εκτός δεκάδας, η κατάκτηση του τίτλου θα έπαιρνε παράταση για τον επόμενο αγώνα. Λίγο όμως πριν τα μισά του σκέλους ο Gajser κατάφερε να καθαρίσει το μυαλό του και να οδηγήσει στο γνωστό του επίπεδο, ανεβαίνοντας θέσεις και πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στην κατάκτηση του τίτλου. Στο τέλος, σιγούρεψε την έβδομη θέση και έπεσε στις αγκαλιές της ομάδας του πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του πέμπτου τους τίτλου, μιας κοινής πορείας που ξεκινούσε από το 2015 με το πρωτάθλημα της ΜΧ2, ενώ ακολούθησαν τέσσερις τίτλοι 2016,2019,2020 μαζί με τον φετινό, για την Honda και τον Σλοβένο. Στους επόμενους δύο αγώνες η ομάδα θα προσπαθήσει να διεκδικήσει και τον τίτλο των κατασκευαστών από την Yamaha που βρίσκεται 34 βαθμούς μπροστά από την Honda.

Ο T.Gajser μπήκε σε μια ξεχωριστή λίστα με πρωταθλητές πέντε παγκόσμιων τίτλων.

Με τον Gajser να μην ενδιαφέρεται για νίκες εδώ και αρκετούς αγώνες, ο ανταγωνισμός όπως αναφέραμε άδραξε τις ευκαιρίες για νίκες και βάθρα. Στην πίστα της Φινλανδίας, αυτός που πάλι θριάμβευσε σε δύσκολες συνθήκες ήταν ο Brain Bogers(ο νικητής του φετινού Lommel). Με καλές εκκινήσεις και στα δύο σκέλη, γρήγορα πέρασε τους Jeremy Seewer και Romain Febvre στο πρώτο σκέλος για να οδηγήσει τον αγώνα μέχρι και τον τερματισμό. Στο δεύτερο κατάφερε να βρεθεί νωρίς στην δεύτερη θέση πίσω από τον Glenn Coldenhoff, με τους δύο Ολλανδούς να διεκδικούν την νίκη στο σκέλος αλλά και στο GP. O Coldenohoff(2-1) είχε κερδίσει αρκετές μάχες στο πρώτο σκέλος για να πάρει την δεύτερη θέση και στο τελευταίο σκέλος της ημέρας είχε ρυθμό που κανένας δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση μέχρι και τον τερματισμό, κατακτώντας έτσι την πρώτη του νίκη με Yamaha στην μεγάλη κατηγορία, συμπληρώνοντας 11 συνολικά νίκες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Μετά από δύο χρόνια και για πρώτη φορά με Yamaha o G.Coldenhoff ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Για τις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου επικράτησε πραγματικός χαμός, καθώς στο δεύτερο σκέλος μαινόταν η μάχη των Seewer και Maxime Renaux για την τρίτη θέση του σκέλους αλλά και του αγώνα. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο πολύπλοκα στον προτελευταίο γύρο όταν ο Bogers έπεσε χάνοντας την δεύτερη θέση, και οι τρεις αναβάτες ισοβάθμησαν στην συνολική κατάταξη. Κερδίζοντας την μάχη από τον ομόσταυλο του Renaux, ο Seewer(4-2) κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση του σκέλους αλλά και του αγώνα κάτι που όμως δεν ήταν αρκετό για να κρατήσει ζωντανές τις όποιες ελπίδες του για τον φετινό τίτλο καθώς δεν κατάφερε να μειώσει την βαθμολογική του απόσταση από τον Gajser κάτω από τους 100 βαθμούς. Ο Renaux(3-3) έδωσε πολλές μάχες και στα δύο σκέλη για την τρίτη θέση της ημέρας κάνοντας το 1,2,3 για την Yamaha. Πολύ κοντά στο βάθρο αλλά και στην δεύτερη φετινή του νίκη βρέθηκε ο Bogers(1-6) όμως ότι έχτιζε και στα δύο σκέλη εξανεμίστηκαν την στιγμή του προτελευταίου γύρου του δεύτερου σκέλους ρίχνοντας τον Ολλανδό στην τέταρτη θέση. Τον καλύτερο φετινό του αγώνα πραγματοποίησε ο Brent Van Donink(7-4) τερματίζοντας στην πέμπτη θέση ενώ την εξάδα συμπλήρωσε ο πρωταθλητής πλέον Gajser(6-7).

Ανέλπιστη νίκη για τον T.Vialle στην Φινλανδία, που πάει με ανεβασμένη ψυχολογία στο επόμενο GP της πατρίδας του.

Κατηγορία ΜΧ2
Ο άνθρωπος του αγώνα από τα δοκιμαστικά του Σαββάτου μέχρι και τα σκέλη της Κυριακής ήταν αδιαμφισβήτητα ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Jago Geerts. Και τις δύο ημέρες ο Βέλγος ήταν ο ταχύτερος από όλες τις κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης και της MXGP σε σκέλη και δοκιμαστικά, ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει! Τα πράγματα πήγαιναν καλά στην αρχή αφού κατάφερε να επικρατήσει της μικρής μάχης με τον Tom Vialle κερδίζοντας το πρώτο σκέλος, και πήρε την πρωτοπορία στο δεύτερο μέχρι να συναντήσει το δράμα του δεύτερου γύρου. Ο Geerts είχε μια έξοδο η οποία μετατράπηκε σε πτώση με την μοτοσυκλέτα να προσγειώνεται πάνω του και να τον εγκλωβίζει. Μέχρι να ξεμπλέξει, τον είχαν περάσει όλοι αλλά για καλή του τύχη στην Φινλανδία οι συμμετοχές μόλις ξεπερνούσαν τις 20(το πρόβλημα των συμμετοχών δεν είναι μόνο στους εκτός Ευρώπης αγώνες τελικά) όποτε βρέθηκε σύντομα μέσα στους βαθμούς.

O J.Geert ήταν εντυπωσιακός στην Φινλανδία ωστόσο εκτός από πρωτοπόρος στην βαθμολογία, είναι και πρωτοπόρος στα λάθη την φετινή σεζόν.

Από την μεριά του ο Vialle, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να μειώσει την βαθμολογική του διαφορά από τον Geerts, και σύντομα πέρασε στην πρώτη θέση. Όμως και ο Vialle έκανε ένα λάθος βγαίνοντας εκτός πίστας, επιτρέποντας στον Roan Van de Moosdijk να πάρει την πρωτοπορία του σκέλους. Την στιγμή που ο Vialle έδινε μάχη να κρατηθεί μπροστά από τον Κay de Wolf που τον καταδίωκε, το δράμα της κατηγορίας συνεχίστηκε αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή τον Moosdijk που στον τελευταίο γύρο έπεσε χάνοντας τις δύο πρώτες θέσεις ενώ και ο Geerts στην προσπάθεια του να περάσει τον Mikkel Haarup για την έκτη θέση, συγκρούστηκε με τον Δανό αναβάτη πέφτοντας και οι δύο αναβάτες στην Φινλανδική άμμο. Στο τέλος του αγώνα ο Vialle(2-1) πήρε το σκέλος και κατάφερε να φύγει νικητής από την Σκανδιναβία μειώνοντας στους 15 την βαθμολογική του απόσταση από τον πρωτοπόρο Geerts. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Kay de Wolf(3-2) που πλέον έχει γίνει τυπικός στα ραντεβού του με το βάθρο ενώ ο Geerts(1-7) κατάφερε εντυπωσιακά να συμπληρώσει το βάθρο φανερά όμως ενοχλημένος από την εξέλιξη των αγώνων του. Η πτώση του Moosdijk(4-3) τον έριξε στην τέταρτη θέση του αγώνα με τον Liam Everts(7-4) να τερματίζει στην πέμπτη θέση μπροστά από τον έκτο Kevin Horgmo(8-8).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 21/8/22 St Jean d’Angely Γαλλία.

1962 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ME TO ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “BEHIND THE GATE”

Την προηγούμενη φορά είχαμε δημοσιεύσει το επεισόδιο "0" της φετινής σειράς "Behind the Gate" το...