MXGP 2022 – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ T.GAJSER ΣΤΟΝ 17Ο ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ…ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΜΧ2!

Με μια κίνηση ΜΑΤ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής MXGP από τον προηγούμενο αγώνα Tim Gajser, κλείδωσε την νίκη στο St. Jean d’Angely της Γαλλίας για τον 17ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP 2022. Στην ΜΧ2 ο Tom Vialle κατάφερε να πάρει μέσα στην πατρίδα του την νίκη, πλησιάζοντας βαθμολογία τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Jago Geerts μετά το στραβοπάτημα του.

Με τον τίτλο στα χέρια του από τον προηγούμενο αγώνα ο T.Gajser οδήγησε χωρίς άγχος αλλά και κίνητρο…με τον αγώνα να έρχεται τελικά στα χέρια του.

Κατηγορία MXGP
Ένα πράγμα που ήταν ξεκάθαρο από τα δοκιμαστικά του Σαββάτου για την πίστα του St.Jean d’Angely ήταν η δυσκολία για προσπεράσεις κάτι που τελικά φάνηκε και στους αγώνες της Κυριακής. Στο πρώτο σκέλος ο Jeremy Seewer έφυγε από την αρχή μπροστά και παρά τις προσπάθειες του Gajser δεν κατάφερε να τον περάσει, τερματίζοντας με αυτή την σειρά οι δύο πρωτοπόροι της βαθμολογίας. Στο δεύτερο σκέλος όμως ο Jorge Prado θυμήθηκε τον παλιό καλό του εαυτό παίρνοντας την 16η του φετινή εκκίνηση, οδηγώντας από την πρώτη θέση το σκέλος. Σύντομα πίσω του βρέθηκαν οι Seewer και Gajser και παρά τις προσπάθειες τους η πρώτη τριάδα δεν άλλαξε θέσεις μέχρι τον τελευταίο γύρο. Εκεί, ο πρωταθλητής της κατηγορίας δοκίμασε νέες γραμμές και κατάφερε να περάσει μέσα σε μισό γύρο τους δύο πρωτοπόρους του αγώνα. Ο Gajser με τερματισμούς 2-1 κατάφερε να πάρει την νίκη επιστρέφοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μετά από αρκετό καιρό.

Το βάθρο της Γαλλίας ανταποκρίνεται πλήρως και στην κατάταξη της βαθμολογίας.

Ο Seewer(1-3) προσπάθησε να πάρει ακόμα ένα φετινό GP αλλά έμπλεξε πίσω από τον Prado στο δεύτερο σκέλος κάτι που το πλήρωσε με την δεύτερη θέση της ημέρας. Δεν ήταν άσχημα καθώς ο Ελβετός είναι πλέον ο δεύτερος του πρωταθλήματος σημειώνοντας την κατάλληλη βαθμολογική διαφορά από την τρίτη θέση η οποία άλλαξε χέρια ξανά! Η απόδοση στην Γαλλία του Jorge Prado(4-2) ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου αλλά και τα προβλήματα με πτώσεις του Glenn Coldenhoff, έφεραν τον Ισπανό ξανά στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, την οποία είχε χάσει στους τελευταίους αγώνες λόγω της ανάρρωσης του από Covid-19. Μέσα στην πατρίδα του ο Romain Febvre(3-5) ήθελε μια θέση στο βάθρο και μετά την pole position του Σαββάτου είχε ελπίδες, οι οποίες όμως εξανεμίστηκαν την Κυριακή, καθώς δεν είχε την αντοχή να κρατηθεί μπροστά, παρά τις καλές του εκκινήσεις. Τερμάτισε στην τέταρτη θέση μπροστά από τον πέμπτο Coldenhoff(6-8) που όπως είπαμε αντιμετώπισε πτώσεις και κακές εκκινήσεις. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Maxime Renaux(5-4) με καλές εκκινήσεις αλλά παραδόξως δεν είχε καλό ρυθμό στο GP της πατρίδας του.

Ίσως η τελευταία νίκη μέσα στην πατρίδα του καθώς ο T.Vialle αναχωρεί για Αμερική την επόμενη σεζόν.

Κατηγορία ΜΧ2
Θα περίμενε κανείς ότι 28 βαθμοί διαφοράς για τα επόμενα έξι σκέλη είναι μια καλή διαφορά που δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να ψαλιδίσει. Κι όμως ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Jago Geerts κατάφερε από το δεύτερο σκέλος της Φινλανδίας που απολάμβανε 28 βαθμούς πρωτοπορίας, μέσα σε τρία σκέλη να την κατεβάσει στους μόλις δύο! Φυσικά αυτό το δράμα δεν είναι φρέσκο στην φετινή ΜΧ2 αφού η πρωτοπορία της βαθμολογίας έχει αλλάξει ήδη επτά φορές εναλάξ χέρια ανάμεσα στους Geerts και Vialle, και ίσως αλλάξει ακόμα μια φορά στον τελευταίο αγώνα στην Τουρκία. Όπως είπαμε η πίστα ήταν δύσκολη για προσπέραση και ο Tom Vialle βρέθηκε πίσω από τον Thibault Benistant στο πρώτο σκέλος ενώ σύντομα τους πλησίασε και ο Geerts που είχε ξεκινήσει λίγο πιο πίσω. Οι τρεις αναβάτες επιτέθηκαν αρκετές φορές ο ένας στον άλλο αλλά δεν κατάφερε κανένας να πετύχει προσπέραση, με τον Benistant να παίρνει την ρεβάνς από την μάχη του προκριματικού σκέλους από τον pole man Vialle. Στο δεύτερο σκέλος όμως ο Vialle ήταν αυτός που κατάφερε να οδηγήσει τον αγώνα με τους Benistant και Tom Guyon πίσω του. O Geerts δεν είχε καλή εκκίνηση και από την πέμπτη θέση κατάφερε να βρεθεί στην τέταρτη όμως για ακόμα μια φορά έβαλε τον εαυτό του σε δύσκολη θέση καθώς είχε μια πτώση στην προσπάθεια του να περάσει τον Guyon. H πρώτη γαλλική τριάδα Vialle, Benistant, Guyon δεν άλλαξε μέχρι και τον τερματισμό με τον Geerts να τερματίζει στην έβδομη θέση μετά την πτώση του.

Πάμε για δραματικό φινάλε στην ΜΧ2 στον τελευταίο αγώνα στην Τουρκία. Ο Vialle είναι η μοναδική συμμετοχή της Red Bull ΚΤΜ στο παγκόσμιο και είναι ο μόνος σημαντικός τίτλος που μπορεί να διεκδικήσει στο motocross.

Η νίκη του αγώνα πήγε στον Vialle(2-1) που όχι όνο πανηγύρισε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μέσα στην πατρίδα του, είδε και την διαφορά του από την κορυφή της βαθμολογίας να μειώνεται στους δύο βαθμούς. Στην δεύτερη θέση τον συνόδευσε ο συμπατριώτης του Benistant(1-2) με τον Geerts(3-7) να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου φανερά απογοητευμένος. Τον καλύτερο αγώνα της καριέρας του πραγματοποίησε ο Guyon(9-3) στην τέταρτη θέση ενώ ο Liam Everts(7-6) δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις καλές του εκκινήσεις τερματίζοντας στην πέμπτη θέση. Με την έκτη του θέση στην Γαλλία ο Simon Langenfelder(4-10) εξασφάλισε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα.

Κλείνοντας να αναφέρουμε το ανησυχητικό φαινόμενο των λίγων συμμετοχών στους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP, που μετά τις λίγες συμμετοχές που είδαμε σε ευρωπαϊκό έδαφος στον προηγούμενο αγώνα της Φινλανδίας, ακολούθησαν της Γαλλίας, με 23 συμμετοχές στην MXGP και 19 στην ΜΧ2! Παρότι γίνεται πολύ καλή δουλειά στα ευρωπαϊκά ΕΜΧ, δεν φαίνεται να υπάρχει ανέλιξη των καλών αναβατών στο παγκόσμιο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 4/9/22 Afyon Τουρκία.

1962 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ME TO ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “BEHIND THE GATE”

Την προηγούμενη φορά είχαμε δημοσιεύσει το επεισόδιο "0" της φετινής σειράς "Behind the Gate" το...