AMA MX 2022 – ΚΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ E.TOMAC…ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΟΡΑ!

Το δραματικό φινάλε του AMA Μotocross 2022 ολοκληρώθηκε στο δεύτερο φετινό πέρασμα του θεσμού από την Pala ΙΙ όπου οι δύο πρωτοπόροι της μεγάλης κατηγορίας έφτασαν με διαφορά μόλις έναν βαθμό! Στην πίεση αλλά και την απίστευτη ζέστη της California ο Eli Tomac κατάφερε να ανταποκριθεί καλύτερα κερδίζοντα και τα δύο σκέλη από τον Chase Sexton που και πάλι ήταν ανταγωνιστικός αλλά και πάλι πλήρωσε τα λάθη του. Αήττητος και πρωταθλητής έφυγε από την Pala ο Jett Lawrence κατακτώντας το δεύτερο φετινό του πρωτάθλημα.

Με την καινούργια του ομάδα και μοτοσυκλέτα ο E.Tomac κατέκτησε τον τέταρτο του τίτλο στο motocross και είναι η πρώτη φορά που κατακτά και τους δύο τίτλους(SX/MX) την ίδια χρονιά.

Κατηγορία 450
Για πρώτη φορά στην 50χρονη ιστορία του AMA Motocross το πρωτάθλημα έφτασε στον τελευταίο αγώνα με έναν βαθμό να χωρίζει τους δύο πρωτοπόρους. To momentum του πρωταθλήματος μπορεί να ήταν υπέρ του Sexton που κέρδισε τον προηγούμενο αγώνα όμως ο Tomac κρατούσε την πρωτοπορία για έναν βαθμό. Όπως δήλωσε ήταν καλύτερα που η βαθμολογική διαφορά ήταν τόσο μικρή γιατί έτσι έπρεπε να τα δώσει όλα χωρίς δεύτερες σκέψεις. Στο πρώτο σκέλος οι δύο πρωτοπόροι έφυγαν μπροστά με τον Sexton να δίνει τον ρυθμό στον αγώνα. Παρότι ο Tomac έδειχνε να ελέγχει τον αγώνα από την δεύτερη θέση ωστόσο οι δύο αναβάτες είχαν πολύ δυνατό ρυθμό που στο τέλος θα τους έφερνε κοντά στο ενάμιση λεπτό μπροστά από την τρίτη θέση! Όταν έφτασαν στα ντουμπλαρίσματα ο Tomac τράβηξε την σκανδάλη μια και γνώριζε ότι ο Sexton δεν ήταν καλός σε αυτό το μέρος του αγώνα. Κατάφερε να περάσει τον νεαρό αντίπαλο του και μάλιστα έκανε και μια μικρή διαφορά ασφαλείας. “Έπρεπε να κερδίσω το πρώτο σκέλος” δήλωσε μετά τον αγώνα “Ήξερα ότι ο Chase ήταν καλύτερος στα δεύτερα σκέλη και ειδικά στους τελευταίους γύρους, οπότε ήθελα τους έξτρα βαθμούς του πρώτου σκέλους”. Στο δεύτερο σκέλος τα πράγματα έγιναν πιο πολύπλοκα όταν και οι δύο διεκδικητές του τίτλου δεν είχαν καλές εκκινήσεις. Ο Sexton βρισκόταν μέσα στην πρώτη εξάδα ενώ ο Tomac ξεκίνησε λίγο έξω από την δεκάδα. Ήταν το σενάριο που χρειαζόταν ο Sexton γιατί πλέον δεν του έφτανε μόνο η νίκη για να πάρει τον τίτλο. Κι όμως το λάθος ήρθε από τον Sexton έχοντας μια πτώση επιτρέποντας μάλιστα να τον περάσει ο Tomac. Από εκεί και μετά οι δύο αναβάτες αναρριχόντουσαν στην κατάταξη μέχρι να φτάσουν στις δύο πρώτες θέσεις, αν και ο Sexton στην φούρια του έπεσε ακόμα δύο φορές, χάνοντας κάθε ελπίδα να πιάσει τον Tomac. Με δύο νίκες ο Tomac(1-1) ήταν ο μεγάλος νικητής του αγώνα αλλά και του εκπληκτικού φετινού πρωταθλήματος, συνεχίζοντας τις επιτυχίες από την κατάκτηση του Supercross και όλα αυτά στην πρώτη του χρονιά με την καινούργια του ομάδα και μοτοσυκλέτα. Αυτός είναι ο τέταρτος και τελευταίος τίτλος στο ΑΜΑ Motocross στην καριέρα του Eli Tomac καθώς από την επόμενη χρονιά, θα αγωνίζεται μόνο στο AMA Supercross.

Ο C.Sexton μόνο κερδισμένος θα πρέπει να νοιώθει…το μέλλον του ανήκει.

Για ακόμα μια φορά ο Sexton(2-2) έπιασε φοβερή απόδοση και δοκίμασε τα όρια του μεγάλου του αντιπάλου όμως βρέθηκε σε μια κατάσταση στον τελευταίο αγώνα όπου η εμπειρία θα έκανε την διαφορά. Μόνο κερδισμένος θα πρέπει να νοιώθει με την δεύτερη θέση στον αγώνα και πολύ περισσότερο στο πρωτάθλημα αφού μαζί με τον Tomac απομακρύνθηκαν σε ταχύτητα και επίπεδο από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό.

Όλοι περίμεναν τον J.Anderson να μπει στο παιχνίδι των Tomac-Sexton καθώς φέτος έδειξε ότι μπορούσε. Η αλήθεια είναι ότι κι έτσι, πραγματοποίησε την καλύτερη του σεζόν στο AMA MX.

Για τις υπόλοιπες θέσεις τώρα, και πάλι ο Jason Anderson(4-3) θα έπρεπε να πραγματοποιήσει μια από τις ηρωικές του εμφανίσεις καθώς στο πρώτο σκέλος είχε μια πτώση στην αρχή, που τον έστειλε στην 20η θέση. Μπόρεσε όμως να φτάσει μέχρι και την τέταρτη ενώ στο δεύτερο σκέλος κατάφερε να πάρει την πρωτοπορία από τον Christian Craig, αλλά δεν είχε απάντηση για τους Tomac και Sexton που τον καταδίωξαν στην συνέχεια. Τερμάτισε στην τρίτη θέση φανερά ικανοποιημένος καθώς κατάλαβε και την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, ολοκληρώνοντας την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του στο AMA Motocross. Οι καλές εκκινήσεις του Craig(3-4) και γενικότερα η καλή ιστορία που έχει στην Pala τον έφεραν στην τέταρτη θέση με τον Justin Barcia(5-6) να εκμεταλλεύεται τις καλές του εκκινήσεις για την πέμπτη θέση της ημέρας. Την έκτη θέση του αγώνα κατέλαβε ο Aaron Plessinger(7-7) επικρατώντας της ισοβαθμίας του, με τον εκπληκτικό βετεράνο Benny Bloss(6-8) της έβδομης θέσης.

Δεύτερος σερί τίτλος για τον Jett Lawrence στα 250…και πιθανότατα τελευταίος καθώς αναμένεται να ανέβει κατηγορία του χρόνου.

Κατηγορία 250
Με πάνω από σαράντα βαθμούς πρωτοπορίας στην βαθμολογία και φτάνοντας σε μια πίστα όπου ήταν αήττητος, ο Jett Lawrence θα έπρεπε να αυτοκτονήσει για να χάσει τον τίτλο. Στο πρώτο σκέλος η καλή του εκκίνηση του έδωσε την πρωτοπορία αλλά ο δεύτερος της βαθμολογίας Jo Shimoda του έκανε την ζωή δύσκολη προσπαθώντας να του πάρει την πρώτη θέση. Δεν τα κατάφερε και μάλιστα ο Ιάπωνας βρέθηκε στο έδαφος όταν ο Hunter Lawrence τον πέρασε με άσχημο τρόπο για την δεύτερη θέση, μια και οι δυο τους έδιναν την μάχη για την δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

H φετινή απόδοση του J.Shimoda τον φέρνει φαβορί για τον τίτλο της επόμενης σεζόν.

O Hunter πλησίασε στο τέλος και τον αδερφό του Jett αλλά δεν κατάφερε να του πάρει την νίκη. Στο δεύτερο σκέλος ήταν ο Shimoda με τον Justin Cooper που πάλεψαν για την πρώτη θέση με τον Ιάπωνα όμως να καταφέρνει να εδραιωθεί και να κερδίσει στο τέλος το σκέλος. O Jett ανέβηκε θέσεις και κατάφερε να βρεθεί στην δεύτερη δίνοντας μάχη μέχρι το τέλος με τον Cooper. Αυτή ήταν η πρώτη τριάδα του τελευταίου σκέλους της χρονιάς που ανέδειξε νικητή και πρωταθλητή τον Jett Lawrence(1-2) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τον Jo Shimoda(4-1) να ανεβαίνει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ολοκληρώνοντας την χρονιά στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Στην τρίτη θέση του αγώνα τερμάτισε ο Cooper(3-3) με τον τρίτο της τελικής βαθμολογίας Hunter(2-5) στην τέταρτη θέση. Οι κακές εκκινήσεις του Rj Hampshire(7-4) τον περιόρισαν στην πέμπτη θέση με τον Seth Hammaker(6-7) να ολοκληρώνει με έναν από τους καλύτερους φετινούς του τερματισμούς το πρωτάθλημα στην έκτη θέση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

1962 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ME TO ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “BEHIND THE GATE”

Την προηγούμενη φορά είχαμε δημοσιεύσει το επεισόδιο "0" της φετινής σειράς "Behind the Gate" το...