AMA SX 2023 – ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ E.TOMAC…ΝΙΚΗ C.SEXTON ΣΤΟ DENVER!

Στον 16ο και προτελευταίο αγώνα του AMA Supercross 2023, o πρωτοπόρος της βαθμολογίας Eli Tomac περίμενε να πάρει τον τρίτο του τίτλο στην μεγάλη κατηγορία μέσα στην πατρίδα του το Denver. Ένα απρόσμενος τραυματισμός, τον έβγαλε εκτός πρωταθλήματος ανοίγοντας τον δρόμο στον Chase Sexton για την νίκη, και πιθανότατα το πρωτάθλημα. Στα 250 Δύσης ο Jett Lawrence κατάφερε να κατακ΄τησει ακόμα έναν τίτλο χωρίς να ρισκάρει, με τον RJ Hampshire να παίρνει την πρώτη του φετινή νίκη στην κατηγορία.

Μέχρι το Denver, o C.Sexton κράταγε τον τίτλο του super-άτυχου της χρονιάς. Έχασε νίκες και βαθμούς όμως η τύχη έχει τους δικούς της κανόνες και τώρα έχει κατακτήσει ουσιαστικά τον τίτλο της μεγάλης κατηγορίας.

Κατηγορία 450
Η χρονιά, έδειχνε ότι κυλάει απροβλημάτιστα για τον Eli Tomac καθώς έκανε πάντα αυτό που χρειαζόταν για να διατηρηθεί σχεδόν σε όλο το πρωτάθλημα στην κορυφή της βαθμολογίας. Όμως, σε ένα πρωτάθλημα 17 γύρων, είναι δύσκολο να μην υπάρχουν και άτυχες ή κακές στιγμές όπως διαπίστωσαν φέτος, πολλάκις ο Chase Sexton και στον προηγούμενο αγώνα ο Cooper Webb, δύο αναβάτες που ήταν μέσα στην διεκδίκηση του φετινού τίτλου. Δυστυχώς στο Denver, για ακόμα μια χρονιά το διαπίστωσε και ο Tomac, χάνοντας ακόμα ένα πρωτάθλημα έχοντας κατακτήσει τις περισσότερες νίκες. Όλα ξεκίνησαν ιδανικά για τον Tomac στα υψίπεδα του Colorado. Πήρε καλή εκκίνηση και σύντομα βρέθηκε να οδηγεί τον μεγάλο Τελικό του Denver, περνώντας τους Adam Cianciarulo και Shane McElrath. Όμως σε μια προσγείωση ενός άλματος, την στιγμή που είχε καλή διαφορά από τον δεύτερο Cianciarulo, έπαθε ρήξη αχίλλειου τένοντα, αποτέλεσμα της νέας τάσης στην τεχνική οδήγησης, πατώντας με τα δάχτυλα των ποδιών τα μασπιέ! Αυτό οδήγησε σε υπερέκταση του αχιλλείου του αριστερού του ποδιού, αναγκάζοντας τον Tomac να εγκαταλείψει τον αγώνα, τερματίζοντας άδοξα την φετινή του χρονιά.

O E.Tomac μετά τον τραυματισμό του δήλωσε ότι θα επιστρέψει και πάλι δυνατός.

Μετά την εγκατάλειψη του Tomac, τον αγώνα οδήγησε ο Cianciarulo μέχρι να ανέβει από την έκτη θέση ο Chase Sexton για να τον περάσει. Ο Sexton διατήρησε την πρωτοπορία μέχρι και τον τερματισμό κερδίζοντας τον αγώνα και περνώντας παράλληλα στην κορυφή της βαθμολογίας. Αν δεν επιστρέψουν οι τραυματίες Tomac και Webb στον επόμενο αγώνα, είναι ουσιαστικά ο νέος πρωταθλητής της μεγάλης κατηγορίας. Φοβερό αγώνα πραγματοποίησε ο Ken Roczen ανεβαίνοντας και τερματίζοντας στην δεύτερη θέση, μετά από πτώση στην πρώτη στροφή της εκκίνησης. Ο Γερμανός θα έχει την ευκαιρία να ανέβει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας στον επόμενο αγώνα καθώς απέχει μόλις τρεις βαθμούς από τον τραυματία Webb. Το πρώτο του βάθρο μετά από αρκετό καιρό κατάφερε να πάρει ο Cianciarulo τερματίζοντας στην τρίτη θέση ενώ ο Justin Hill συνέχισε τις καλές του εμφανίσεις τερματίζοντας στην τέταρτη θέση. Μετά από καλή εκκίνηση ο McElrath κατάφερε να πάρει την πέμπτη θέση με τον Dean Wilson να καταλαμβάνει την έκτη, ενώ να σημειώσουμε ότι στην πρώτη εξάδα τερμάτισαν μόλις δυο, εργοστασιακοί οδηγοί!

O RJ Hampshire έψαχνε την νίκη μέσα στην χρονιά και όπως είχε δηλώσει περίμενε μια κακή εκκίνηση του JL για να έχει αυτή την ευκαιρία. Αυτή η ευκαιρία ήρθε στο Denver αλλά λίγο έλειψε να την πετάξει στα σκουπίδια.

Κατηγορία 250 Δύσης
To δράμα δεν έλειψε και από αυτή την κατηγορία με το Jett Lawrence να έχει μια πτώση στα προκριματικά μετά από κακή εκκίνηση ενώ ήθελε στο Denver ελάχιστους βαθμούς για να πάρει τον τίτλο. Κακή εκκίνηση είχε και στον Τελικό, οδήγησε όμως προσεκτικά και χωρίς ρίσκο, ανεβαίνοντας στο βάθρο. Μπορεί να μην πήρε την νίκη, αλλά η τρίτη θέση ήταν αρκετή για να του εξασφαλίσει τον δεύτερο του SX τίτλο στα 250, αυτή την φορά στην Δύση.

Τέταρτος τίτλος επί αμερικανικού εδάφους για τον JL.

Για την πρώτη θέση έγιναν μεγάλες μάχες, αρχικά με τους Max Vohland και Levi Kitchen ενώ στο τέλος ο RJ Hampshire έπιασε τον Kitchen για να διεκδικήσει την πρώτη του φετινή νίκη. Παρά το λάθος που τον έβγαλε εκτός πίστας στην προσπάθεια του να πάρει την πρωτοπορία, ο Hampshire επέστρεψε στην μάχη της πρώτης θέσης για να την κερδίσει τελικά από τον Kitchen. Πολύ καλό αγώνα πραγματοποίησε ο Enzo Lopes για την τέταρτη θέση με τον Michell Oldenburg να εκμεταλλεύεται την καλή του εκκίνηση τερματίζοντας στην πέμπτη θέση. Την εξάδα έκλεισε ο Vohland, μετά την πτώση από επαφή με τον Lopes, που τον κράτησε μακριά από το βάθρο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 13/5/23 Salt Lake City UT.

936 More posts in SUPERCROSS category
Recommended for you
AMA SX 2024 – O J.LAWRENCE ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΣΤΟΝ 15Ο ΓΥΡΟ ΤΗΣ PHILADELPHIA

Ο 15ος γύρος του ΑΜΑ Supercross 2024 πραγματοποιήθηκε σε ένα καινούργιο στάδιο στην Philadelphia όπου...