ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2023 – ΕΠΙΚΗ ΝΙΚΗ Π.ΚΟΥΖΗ…”ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ”

To Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2023 πέρασε στον τρίτο του γύρο στην ιστορική πίστα της Σπερχειάδας, όπου θεωρείται η “έδρα” του Παναγιώτη Κουζή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά από μια επική μάχη ο Κουζής κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την έδρα του από την αντεπίθεση του Γιάννη Τουρατζίδη με μια ιστορική προσπέραση στην ΜΧ1.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2023 πραγματοποίησε το πρώτο και μοναδικό φέτος πέρασμα του από την πίστα της Σπερχειάδας, με το τοπικό σωματείο της Λ.Ε.Μ.Σ. να διοργανώνει για ακόμα μια φορά έναν άρτιο αγώνα. Παρά τα προβλήματα που δημιούργησε ο καιρός το Σάββατο, οι ενέργειες και η σωστή προετοιμασία του αγωνιστικού χώρου, έφεραν δύσκολες αλλά motocross συνθήκες στους αγώνες επιτρέποντας στους περίπου 140 συμμετέχοντας Έλληνες και ξένους(στον αγώνα συμμετείχαν και αθλητές από την Βουλγαρία) να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να προσφέρουν θέαμα, στην κατάμεστη από θεατές πίστα της Σπερχειάδας. Στον αγώνα επεκτάθηκαν τα έπαθλα HoleShot σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, για τους αναβάτες που θα έστριβαν πρώτοι κατά την εκκίνηση των αγωνιστικών σκελών, προσφέροντας χρηματικά ποσά που γενικότερα δίνουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον στους αγώνες. Δημιουργούν όμως και ένα παράδοξο, όταν αναβάτες που πετυχαίνουν την καλύτερη επίδοση στα 100 μέτρα του κάθε αγώνα πριμοδοτούνται με χρηματικά έπαθλα, την στιγμή που οι τελικοί νικητές αλλά και πρωταθλητές ενός ολόκληρου θεσμού δεν λαμβάνουν τίποτα. Από όσο γνωρίζουμε όμως αυτό ενδέχεται να αλλάξει και στο motocross(έχει ξεκινήσει στο enduro) με την Διοίκηση της Ομοσπονδίας να έχει ξεκινήσει πριμοδοτήσεις στους νικητές του κάθε αγώνα και ίσως δούμε κάτι αντίστοιχο και στους τελικούς πρωταθλητές κάτι που το ελληνικό motocross, έχει αποδείξει ότι το αξίζει.

Κατηγορία ΜΧ1
Το μεγάλο ενδιαφέρον του φετινού πρωταθλήματος έχει επικεντρωθεί στην μεγάλη μάχη για την επικράτηση στην μεγάλη κατηγορία μεταξύ του Παναγιώτη Κουζή και του Γιάννη Τουρατζίδη. Οι δύο αναβάτες έχουν μοιραστεί νίκες και βαθμούς με τον Κουζή να έχει τον πρώτο λόγο στην βαθμολογία αλλά ο Γ.Τουρατζίδης ήρθε στην Σπερχειάδα μετά από μια δυνατή νίκη στον δεύτερο γύρο του θεσμού στις Κρηνίδες και μια αδιαμφισβήτητη επικράτηση στα Τρίκαλα πριν μερικές εβδομάδες για το Κύπελλο Ελλάδας. Η επόμενη αναμέτρηση ήταν στην Σπερχειάδα μια πίστα που και ακόμα ο ίδιος ο Κουζής θεωρεί “έδρα” του, έχοντας γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες στην συγκεκριμένη πίστα στο παρελθόν, και φυσικά, με το τοπικό κοινό στο πλευρό του.

Όμως ο Γ.Τουρατζίδης στο προκριματικό σκέλος του Σαββάτου έδειξε ότι ήθελε την νίκη και τίποτα δεν θεωρούσε δεδομένο στην “έδρα” του Κουζή. Πήρε την εκκίνηση και παρά την πίεση του Κουζή, κατάφερε στο τέλος, να πάρει σχετικά άνετα το σκέλος. Με την ίδια τακτική, πήρε και την εκκίνηση του πρώτου σκέλους με τον Κουζή πίσω του όμως ο Κουζής, έκανε γρήγορα και αποφασιστικά την κίνηση του στον πρώτο γύρο, παίρνοντας την πρωτοπορία. Στα πίσω κομμάτια ο Κουζής είχε μια πτώση επιτρέποντας στον Τουρατζίδη να τον περάσει και μάλιστα με σχετική διαφορά. Αυτή η διαφορά μια μεγάλωνε και μια μίκραινε κατά την διάρκεια του σκέλους μέχρι τα ντουμπλαρίσματα να γίνουν πιο έντονα. Με μια τελευταία αντεπίθεση ο Κουζής, έπιασε τον Τουρατζίδη και η μάχη άναψε ξανά για τα καλά. Στους τελευταίους γύρους, ο Κουζής βρήκε ένα άνοιγμα στο άλμα των pit’s και χώθηκε εσωτερικά στην ράμπα της απογείωσης προσπαθώντας να πάρει το πάτημα του Τουρατζίδη. Ήταν μια κίνηση που αν κάποιος από τους δύο δεν έκανε πίσω, η επαφή ήταν βέβαιη. Και οι δύο αναβάτες κράτησαν την γραμμή τους και το γκάζι ανοιχτό με αποτέλεσμα να βρουν τα τιμόνια τους στη απογείωση του άλματος κόβοντας την ανάσα των χιλιάδων θεατών. Ως εκ θαύματος κατάφεραν να προσγειωθούν πάνω στις μοτοσυκλέτες τους και οι δύο με τον Κουζή να έχει πετύχει με αυτόν τον τρόπο την προσπέραση στον Τουρατζίδη.

H προσπέραση χωρίς…λόγια!

Από εκεί και μετά ο Τουρατζίδης δεν μπόρεσε να αντιδράσει, με τον Κουζή να κερδίζει εντυπωσιακά το πρώτο σκέλος. Στο δεύτερο, όλοι αδημονούσαν αυτή η μάχη να επαναληφθεί με τους περισσότερους θεατές να μένουν στις θέσεις του παρά το περασμένο της ώρας. Αυτή τη φορά όμως ο Κουζής πήρε την εκκίνηση με τον Τουρατζίδη να στρίβει πέμπτος και έχοντας πολλή δουλειά μπροστά του αφού έπρεπε να περάσει τους Ανδρέα Ανδρέου, Νίκο Λυρίου και Ανέστη Ράδο για να βρεθεί πίσω από τον Κουζή. Από ότι φάνηκε δεν ήταν εύκολο, με τον Λυρίου να προβάλει σθεναρή αντίσταση στον περσινό πρωταθλητή, ενώ μετέπειτα και ο Ράδος αντιστάθηκε, κρατώντας μάλιστα την δεύτερη θέση μέχρι το τέλος. Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Κουζής(1-1) με αυτόν τον τρόπο κράτησε την “εδρα” του ζωντανή, κερδίζοντας έναν αγώνα που του έδωσε σημαντικούς βαθμούς, μεγαλώνοντας την διαφορά του από τον Τουρατζίδη, από τους τρεις, στους έντεκα βαθμούς διαφοράς.

Τον καλύτερο του τερματισμό στην ΜΧ1 κατάφερε ο “rookie” Ανέστης Ράδος(3-2), σε έναν μοναχικό αγώνα στο πρώτο σκέλος όμως στο δεύτερο έπρεπε να αντιδράσει για να κρατήσει την θέση του για το δεύτερο σκαλί του βάθρου. Ο Γ.Τουρατζίδης(2-3) με την τρίτη θέση του στο σύνολο μπορεί να έχασε περισσότερους βαθμούς από όσους μάλλον περίμενε στην Σπερχειάδα, αλλά προσπάθησε να πάρει την νίκη σε μια πίστα όπου ο Κουζής είναι παραδοσιακά δυνατός. Σκληρές μάχες και στα δύο σκέλη έδωσε ο Νίκος Λυρίου(4-4), με τον Α.Ανδρέου στο πρώτο και με τον Γ.Τουρατζίδη στο δεύτερο για την τέταρτη θέση της ημέρας. Ο Α.Ανδρέου(5-5) όπως αναφέραμε έχασε την μάχη με τον Λυρίου στο πρώτο σκέλος ενώ είχε έναν μοναχικό αγώνα στο δεύτερο για την πέμπτη θέση του αγώνα. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Δημήτρης Τουρατζίδης(7-6).

Κατηγορία ΜΧ2
Δυνατές μάχες δεν είχαμε μόνο στην ΜΧ1 αλλά και την ΜΧ2 που συνεχίζει αυτή την παράδοση διαχρονικά. Στην Σπερχειάδα είδαμε συμμετοχές και από την Βουλγαρία που έδωσαν ξεχωριστό ενδιαφέρον και ειδικότερα του Μάριου Κανάκη που αγωνίζεται με Βουλγαρικό Δελτίο. Βαθμολογικά αυτοί οι αναβάτες δεν αποτελούν πρόκληση για τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Φραγκίσκο Ζούνη καθώς κατατάσσονται μόνο στους αγώνες και όχι στις βαθμολογίες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος. Αν και δεν είδαμε τον Κανάκη ανταγωνιστικό στο λασπερό προκριματικό σκέλος του Σαββάτου ωστόσο επέστρεψε στο πρώτο σκέλος με καλή εκκίνηση να καταδιώξει τον Ζούνη που είχε πάρει την πρωτοπορία. Η μάχη ήταν έντονη. Τόσο έντονη που οι δύο αναβάτες είχαν πτώσεις. Πρώτος έπεσε ο Ζούνης χάνοντας την πρωτοπορία αλλά την ανέκτησε δύο στροφές μετά όταν έπεσε και ο Κανάκης! Από εκεί και μετά οι δύο αναβάτες δεν άλλαξαν θέσεις αν και βρέθηκαν ξανά μαζί στο τέλος του αγώνα. Στο δεύτερο σκέλος και πάλι ο Ζούνης(1-1) είχε τον πρώτο λόγο, καταφέρνοντας να επικρατήσει κερδίζοντας τον αγώνα, διατηρώντας έτσι το φετινό αήττητο του ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές. Ο Κανάκης(2-2) ήταν δεύτερος με τον νεαρό Dany Tsankov(3-3) να εντυπωσιάζει με το δίχρονο του και να καταφέρνει να τερματίσει στην τρίτη θέση σε σκέλη και σύνολο. Με αμφίβολη την συμμετοχή του στον αγώνα και δηλώνοντας την τελευταία στιγμή λόγω οικογενειακού προβλήματος, ο “rookie” Κωνσταντίνος Μερκούρης(4-7) παρά τις πτώσεις του και στα δύο σκέλη, κατάφερε να πάρει εντυπωσιακά την τέταρτη θέση στον αγώνα. Τον ακολούθησε στην πέμπτη θέση ο τοπικός Δημήτρης Μπάκας(8-4) με τον οποίο δίνουν την μάχη για την τρίτη θέση της βαθμολογίας ενώ και οι δύο καταδιώκουν τον δεύτερο του πρωταθλήματος Στάθη Φυσέκη(5-6) που συμπλήρωσε την πρώτη εξάδα.

Κατηγορία ΜΧ300
Φτωχότερη από ποτέ η κατηγορία με μόλις δύο συμμετοχές, είδε τον Ανδρέα Ανδρέου να επικρατεί ξανά με διπλή νίκη του Κωνσταντίνου Καράκη. Αυτές ήταν οι μοναδικές συμμετοχές του αγώνα και όπως ήταν φυσικό ο Ανδρέου επικεντρώθηκε σε ένα καλό αποτέλεσμα κόντρα στην ΜΧ1 όπου οι δύο κατηγορίες αγωνίζονται μαζί. Εκεί τερμάτισε στην πέμπτη θέση, αποτέλεσμα που δεν τον ικανοποίησε.

Κατηγορία ΜΧ125
Μια κατηγορία που εξελίσσεται πολύ δυνατά στο ελληνικό motocross είναι η ΜΧ125, θυμίζοντας άλλες εποχές όπου ξεπήδησαν αρκετοί σημαντικοί αθλητές της σύγχρονης ιστορίας του αθλήματος. Οι νεαροί αναβάτες της υποκατηγορίας ΜΧ125, παρά το γεγονός ότι έχουν μειονέκτημα σε κάθε εκκίνηση έναντι των 250 τετράχρονων της ΜΧ2 που αγωνίζονται σε κοινά σκέλη, ο μεταξύ τους ανταγωνισμός τους έχει φέρει σε ένα πολύ καλό επίπεδο διεκδικώντας καλές θέσεις και στις δύο κατηγορίες. Στην Σπερχειάδα ο νεαρός Dany Tsankov(1-1) από την Βουλγαρία κατάφερε να τερματίσει στην τρίτη θέση της ΜΧ2 γεγονός που τον έφερε στην πρώτη θέση της ΜΧ125 σχετικά άνετα. Παρά τις πτώσεις του ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας και “rookie” και στην ΜΧ125 Κωνσταντίνος Μερκούρης(2-2) κατάφερε να πάρει την δεύτερη θέση και να επεκτείνει το βαθμολογικό του προβάδισμα. Δυνατές μάχες έδωσε ο περσινός πρωταθλητής της κατηγορίας Σωτήρης Θεοδωρίδης(3-3) τερματίζοντας τελικά στην τρίτη θέση, αποτέλεσμα που τον ανέβασε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Από την δεύτερη θέση της κατάταξης του πρωταθλήματος έπεσε στην τρίτη ο Σωτήρης Φωτάκης(4-5) με την τέταρτη θέση του στον αγώνα ενώ στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Ηλίας Τζιώρας(5-7) που αγωνίζεται με γερμανική licence. Την έκτη θέση κατέλαβε ο Ιάκωβος Παπαδόπουλος(8-6).

Κατηγορία ΜΧ85
Οι τρεις πρώτοι της βαθμολογίας του πρωταθλήματος συνέχισαν να ανεβαίνουν με την ίδια σειρά στο βάθρο και σε αυτόν τον αγώνα με τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Χρήστο Παναγιώτη Ταμβάκο(1-1) να διατηρεί το αήττητο του και στην Σπερχειάδα, χωρίς προβλήματα. Στην δεύτερη θέση τον ακολούθησε σταθερά ο Σόλων Τριανταφυλλόπουλος(2-2) με τον πρόσφατα Κυπελλούχο Ελλάδος της κατηγορίας Γιώργος Χατζάκη(3-3) να συμπληρώνει στο βάθρο της κατηγορίας. Ο Γρηγόρης Μακρυγεώργος(5-4) κατέλαβε την τέταρτη θέση με τον Γιώργο Κουκαλιώτη(6-5) πέμπτο και έκτο τον Ανδρέα Τρακαδα(7-6). Να αναφέρουμε ότι στην κατηγορία συμμετείχαν 14 συνολικά αναβάτες κάτι που δείχνει την ανάπτυξη του αθλήματος σε αυτές τις ηλικίες.

Κατηγορία ΜΧ65
Αν οι 14 συμμετοχές στην ΜΧ85 δείχνουν την ανάπτυξη του ελληνικού ΜΧ, οι 19 στην ΜΧ65 σηματοδοτεί ένα δυνατό μέλλον για το άθλημα μας, καθώς αυτά τα νούμερα αυξάνονται σε κάθε αγώνα. Ο περσινός πρωταθλητής και πρωτοπόρος της βαθμολογίας Γιώργος Τσαλίκης(1-1) κατάφερε να φύγει με διπλή νίκη από τον αγώνα επικρατώντας του διώκτη του στην κατάταξη του πρωταθλήματος Κωνσταντίνου Τρακαδα(2-3) που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο αθλητής από την Βουλγαρία Nickolay Pavlov(5-2) επικρατώντας της ισοβαθμίας από τον τέταρτο Θεόδωρο Στρούγκη(3-4). Αντώνης Τσιγκόλης(4-5) και Δημήτρης Φωτόπουλος(6-7) συμπλήρωσαν την πρώτη εξάδα.

Κατηγορία ΟΡΕΝ
H απουσία του διεκδικητή του τίτλου Βασίλη Πακαταρίδη έφερε δύο εύκολες νίκες στον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Χρήστο Τομαρά(1-1) στην Σπερχειάδα, δίνοντας του μεγάλο προβάδισμα στην κατάταξη του πρωταθλήματος. Στην δεύτερη θέση του αγώνα τερμάτισε ο περσινός νικητής της Σπερχειάδας ΙΙ Θανάσης Αυγέρης(2-2) με τον Ευάγγελο Μπουρίκα(4-3) να συμπληρώνει το βάθρο. Οι μάχες για τις υπόλοιπες θέσεις της πρώτης εξάδας έφεραν τον Χρήστο Κοτούλα(3-4) τέταρτο, τον Νίκο Σωτηρόπουλο(5-5) πέμπτο και τον Γιώργο Κυπραίο(6-6) έκτο.

Κατηγορία Senior
Μπορεί για την πρώτη θέση να μην υπάρχει ενδιαφέρον στην κατηγορία καθώς ο Μάρκος Καρασακαλίδης(1-1) απολαμβάνει μοναχικούς αγώνες, όμως για την δεύτερη θέση έγινε μάχη μεταξύ του δεύτερου της βαθμολογίας Αλέκου Καρανάση(3-2) και του τοπικού Βασίλη Ράπτη(2-3). Με το bonus του καλύτερου τερματισμού στο δεύτερο σκέλος σπάζοντας την ισοβαθμία, ο Καρανάσης ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου αφήνοντας τρίτο τον Ράπτη. Ισοβαθμία είχαμε και για την τέταρτη θέση με τον Νίκο Δρόσο(5-4) να επικρατεί του πέμπτου Αδάμου Πράσσου(4-5) μια μάχη που έχει και βαθμολογικό ενδιαφέρον καθώς οι δύο αθλητές διεκδικούν την τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Ο Γιώργος Ρίζος(6-7) κατέλαβε την έκτη θέση.

Κατηγορία Women
Στον αγώνα είχαν δηλωθεί έξι γυναίκες κάτι που θα σημείωνε τις περισσότερες που έχουν σημειωθεί στο πρωτάθλημα, κατάφεραν να ξεκινήσουν τελικά πέντε και να ολοκληρώσουν τους αγώνες τέσσερις, συν μια κοπέλα που συμμετείχε λόγω ηλικίας στην κατηγορία της ΜΧ85. Και όλα αυτά με απουσίες από συμμετοχές που ακολουθούν το πρωτάθλημα όπως η παλιά πρωταθλήτρια Δέσποινα Μανδάνη, γεγονός που δείχνει ότι κάτι έχει ξεκινήσει να γίνεται και σε αυτή την κατηγορία. Σε κοινά σκέλη με την κατηγορία Senior, οι γυναίκες πραγματοποίησαν τον δεύτερο φετινό τους αγώνα μετά τις Κρηνίδες και την Ιωάννα Λάμπρου(1-1) να επικρατεί και σε αυτόν τον αγώνα. Δεύτερη ήταν η αδερφή της Αμαλία(2-2) με τρίτη την Στέλλα Βαρέλι(3-3) που συμμετείχε για πρώτη φορά. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε η Ματούλα Μαργαρίτη(4-4) η οποία συμμετείχε επίσης για πρώτη φορά στον θεσμό.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 27-28/5/2023 Πτολεμαΐδα.

1147 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΧ 2024 – ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΠΑΝ. ΠΡΩΤ. ΜΧ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ

Η έντονη βροχόπτωση της Παρασκευής δημιούργησε ένα βαρύ τερέν για το αγωνιστικό πρόγραμμα του Σαββάτου...