MXGP 2023 – ΤΡΙΤΗ ΣΕΡΙ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ R.FEBVRE ΣΤΟΝ 12Ο ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

Η επιστροφή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP 2023 στην Ευρώπη με το 12ο GP της Τσεχίας, έφερε την μάχη του πρωταθλήματος από την Ασία στην γηραιά ήπειρο όπου ο Romain Febvre συνέχισε την επίθεση του για την κορυφή της βαθμολογίας στην μεγάλη κατηγορία πετυχαίνοντας την τρίτη του σερί νίκη. Στην ΜΧ2 πολύτιμους βαθμούς μάζεψε ο Jago Geerts με την νίκη του στην Τσεχία, σε έναν αγώνα με πολλές ανακατατάξεις.

Κατηγορία ΜΧGP
Το μεγάλο νέο της κατηγορίας ήταν η επιστροφή του περσινού πρωταθλητή Tim Gajser, μετά τον τραυματισμό του κατά την περίοδο της προετοιμασίας. Αν και έφερε τον ταχύτερο χρόνο στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά ωστόσο ο Σλοβένος δεν είχε τον ρυθμό για να διεκδικήσει μια θέση στο βάθρο του αγώνα. O Romain Febvre, μετά τις νίκες του στον σημαντικό προορισμό για την ομάδα του την Kawasaki την Ινδονησία(όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται) αποφάσισε να συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό και στην Τσεχία κατά την επιστροφή του πρωταθλήματος στην Ευρώπη. Προσπάθησε να κόψει τις νίκες του Jorge Prado στον προκριματικό αγώνα, που του έχει δώσει τόσους βαθμούς στο πρωτάθλημα, και να πάρει τα δύο σκέλη του αγώνα φεύγοντας με το απόλυτο των βαθμών από το Loket. Με 105 βαθμούς πίσω στην βαθμολογίας ήταν κάτι που σίγουρα το είχε ανάγκη αλλά ο Γάλλος και πάλι έχασε βαθμούς από δικά του λάθη. Στο προκριματικό σκέλος του Σαββάτου δεν μπόρεσε να ακολουθήσει των Prado και έχασε την μάχη της δεύτερης θέσης από τον Jeremy Seewer. Οι τρεις αναβάτες συναντήθηκαν ξανά την Κυριακή για την νίκη στα σκέλη, όμως εκεί ο Febvre δεν είχε άλλον αντίπαλο εκτός από τον κακό του εαυτό. Κέρδισε άνετα την μάχη ξανά από τον Seewer στο πρώτο σκέλος για να πάρει την νίκη ενώ στο δεύτερο κατάφερε να πάρει την πρωτοπορία από το λάθος του Seewer αλλά στο τέλος του αγώνα ένα διπλό δικό του λάθος, τον έφερε στην τέταρτη θέση. Με τερματισμούς 1-4 ο Γάλλος κατάφερε να πάρει την τρίτη του σερί νίκη όμως η συγκομιδή των βαθμών του, τον έφερε κατά μόλις έναν βαθμό πιο κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Prado(3-2) που παρά τις πολλές νίκες που έχει γνωρίσει στο Loket στο παρελθόν, φέτος δε κατάφερε να επαναλάβει την επιτυχία του 2021. Βέβαια με 104 βαθμούς διαφοράς στην κατάταξη του πρωταθλήματος, στόχος του Ισπανού είναι το βάθρο σε κάθε αγώνα κάτι που πραγματοποιεί με θρησκευτική ευλάβεια έχοντας καλές εκκινήσεις και περιμένοντας οι αγώνες να έρθουν στα χέρια του χωρίς ρίσκο. Ο περσινός νικητής του αγώνα Seewer(2-3) είχε την ευκαιρία να επαναλάβει την επιτυχία του, μετά την δεύτερη θέση στο πρώτο σκέλος και την πρωτοπορία που απολάμβανε στο δεύτερο. Σε μια περίεργη κατηφορική στροφή, έχασε το μπροστινό του και έπεσε, χάνοντας τρεις θέσεις ενώ στο ίδιο σημείο λίγο αργότερα έπεσε και ο Febvre. Ο Ελβετός κατάφερε τελικά να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου ενισχύοντας βαθμολογικά την τρίτη του θέση στην βαθμολογία. Παρότι δεν μας έχει συνηθίσει στα σκληρά εδάφη σε δυνατές εμφανίσεις, ο Calvin Vlaanderen(5-1) έδωσε σκληρές μάχες και στα δύο σκέλη, καταφέρνοντας μάλιστα να κερδίσει το δεύτερο μετά τις πτώσεις των Seewer και Febvre. Ωστόσο δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση του αγώνα. Δυνατές μάχες έδωσε και ο Glenn Coldenhoff(4-7) για την πέμπτη θέση όπως και ο Ruben Fernandez(6-6) που συμπλήρωσε την πρώτη εξάδα.

Κατηγορία ΜΧ2
Η γενικότερη αίσθηση ότι αυτό το πρωτάθλημα είναι ανοιχτό με πολλούς διεκδικητές να είναι υποψήφιοι για τον τίτλο, έχει φέρει μια παράνοια σε όλους τους αναβάτες να κάνουν το κάτι παραπάνω. Αυτή η παράνοια έχει φέρει πολλές ανακατατάξεις στην βαθμολογία οι οποίες συνεχίστηκαν και σε αυτόν τον αγώνα, με τον δεύτερο της βαθμολογίας Thibault Benistant να τραυματίζεται στο προκριματικό σκέλος και να μην συνεχίζει τον αγώνα. Σε παρόμοια συνθήκη βρέθηκε νωρίτερα μέσα στην χρονιά και ο Jago Geerts, αλλά από ότι φαίνεται έμαθε το μάθημα του και πλέον βαδίζει με σταθερούς ρυθμούς. Στην Τσεχία, δεν είχε καλές εκκινήσεις στο προκριματικό αλλά και στο δεύτερο σκέλος της Κυριακής, και πήρε από αυτά τα σκέλη ότι καλύτερο μπορούσε χωρίς να πιέζει και πολύ τα πράγματα. Σε μια πίστα που δεν νοιώθει καλά όπως δήλωσε, ο Βέλγος κατάφερε να πάρει το πρώτο σκέλος και με αποτελέσματα 1-3 έφυγε νικητής στον δωδέκατο γύρο του πρωταθλήματος, ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Οι καλές εκκινήσεις του Simon Langenfelder(4-2), τον έφεραν να διεκδικεί ένα GP που ο ίδιος αν και Γερμανός, το θεωρεί εντός έδρας καθώς βρίσκεται δυόμιση ώρες μακριά από το σπίτι του. Ορισμένα λάθη όμως τον έφεραν στην δεύτερη θέση. Κουβαλώντας έναν τραυματισμό στον αστράγαλο από την παράνοια που αναφέραμε πιο πάνω, ο Kay deWolf(3-4) κατάφερε να επιστρέψει στο βάθρο και την τρίτη θέση του Loket, παρά τις κακές εκκινήσεις του και το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στο 100%. Το δυνατό πρώτο του σκέλος, δεν μπόρεσε να επαναλάβει στο δεύτερο ο Kevin Horgmo(2-9) τερματίζοντας στην τέταρτη θέση, μπροστά από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Andrea Adamo(13-1) που είχε δύο τελείως διαφορετικά σκέλη. Στο πρώτο, όλα πήγαν λάθος για τον Ιταλό, μέτρια εκκίνηση λάθη και μια ποινή δύο θέσεων για παράβαση της κίτρινης σημαίας τον έφεραν σε ανώμαλη προσγείωση από την κατάκτηση του προκριματικού σκέλους. Κατάφερε όμως να αντιδράσει στο δεύτερο σκέλος της Κυριακή και με μια κυρίαρχη εμφάνιση κατάφερε να πάρει το πρώτο του σκέλος στην κατηγορία. Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Camden McLellan(6-5) μετά από καλές εκκινήσεις, καταφέρνοντας o Νοτιοαφρικανός να τερματίσει για πρώτη φορά στην καριέρα του στην πρώτη εξάδα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 23/7/23 Lommel Βέλγιο.

1962 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ME TO ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “BEHIND THE GATE”

Την προηγούμενη φορά είχαμε δημοσιεύσει το επεισόδιο "0" της φετινής σειράς "Behind the Gate" το...