MXGP 2023 – Ο R.FEBVRE ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗ…Ο L.EVERTS ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ…ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ!

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP 2023 συνεχίστηκε με τον 16ο του γύρο στην απαιτητική και δύσκολη αμμουδερή πίστα του Arnhem στην Ολλανδία, όπου ο Romain Febvre κατάφερε να πάρει την έκτη του φετινή νίκη, μειώνοντας για πρώτη φορά, σημαντικά την απόσταση του από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Jorge Prado. Την δεύτερη φετινή νίκη αλλά και συνολικά της καριέρας του πέτυχε ο Liam Everts στην MX2.

Κατηγορία ΜΧGP
Με ολοένα τα περιθώρια του Romain Febvre να μειώνονται για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Γάλλος αναζητούσε μια ευκαιρία να δει τις πρόσφατες επιτυχίες του να έχουν αντίκτυπο στην βαθμολογία. Αυτή η ευκαιρία ήρθε στην Ολλανδία, αν και ο Febvre θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερα οφέλη αν δεν έχανε το πρώτο σκέλος από μηχανικό πρόβλημα. Το σαββατοκύριακο ξεκίνησε ιδανικά για τον Γάλλο, καταφέρνοντας να πάρει το προκριματικό σκέλος του Σαββάτου, έχοντας τον πρώτο λόγο στην θέση της εκκίνησης την Κυριακή. Με καλή εκκίνηση στο πρώτο σκέλος κατάφερε σταδιακά να βρεθεί πίσω από τον Jorge Prado που οδηγούσε το σκέλος και μάλιστα τον πέρασε για την πρωτοπορία, χωρίς ο Ισπανός να μπορεί να αντιδράσει. Όμως λίγο αργότερα, ο Febvre σταμάτησε αναγκαστικά όταν μια πέτρα μπήκε στο πίσω του φρένο, χάνοντας την πρωτοπορία μέχρι να λύσει το πρόβλημα και ξεκινήσει ξανά. Από την τρίτη θέση κατάφερε να περάσει ξανά στην δεύτερη και να επιτεθεί στον Prado, αλλά αυτή τη φορά δεν κατάφερε να τον περάσει. Στο δεύτερο σκέλος ο Febvre(2-1) κατάφερε να πάρει στην τέταρτη φετινή του εκκίνηση, οδηγώντας το σκέλος από την αρχή μέχρι και τον τερματισμό. Αυτή θα ήταν η έκτη φετινή νίκη του Γάλλου η οποία τον έφερε επτά βαθμούς πιο κοντά από την κορυφή της βαθμολογίας, τους περισσότερους από όλες τις υπόλοιπες φετινές του νίκες.

Σε ακόμα έναν αγώνα ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Prado(1-4) έπρεπε να “παίξει άμυνα” προστατεύοντας την προνομιακή του θέση στην βαθμολογία. Σε μια πίστα που εξέφρασε πολλά παράπονα, κατάφερε να έχει καλό ρυθμό και φυσικά καλές εκκινήσεις ενώ εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των αντιπάλων του για να πάρει την δεύτερη θέση. Για την τρίτη θέση έγινε μεγάλη μάχη στο δεύτερο σκέλος μεταξύ του Jeremy Seewer και του Maxime Renaux στην αρχή, ενώ στο τέλος τον Ελβετό απείλησε ο τοπικός ήρωας Glenn Coldenhoff, χωρίς να καταφέρει να τον περάσει. Επιβιώνοντας από την τρομακτική πτώση του στο πρώτο σκέλος και της πίεσης του Goldenhoff(4-3) στο δεύτερο, ο Seewer(3-2) κατάφερε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας τέταρτο τον Ολλανδό. Με δύο πέμπτες θέσεις και με διάθεση για κάτι καλύτερο στο δεύτερο σκέλος πιέζοντας τον Prado, ο Tim Gajser έμεινε από δυνάμεις στο τέλος τερματίζοντας στην πέμπτη θέση της ημέρας. Με μια κακή εκκίνηση στο πρώτο σκέλος και μια καλή στο δεύτερο αλλά με πτώση αργότερα, ο Maxime Renaux(7-6) συμπλήρωσε την πρώτη εξάδα του αγώνα. Να αναφέρουμε ότι ο Jeffrey Herlings δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το GP της πατρίδας του μετά από πτώση με τραυματισμό στα ελεύθερα δοκιμαστικά του Σαββάτου.

Κατηγορία ΜΧ2
Στο Arnhem της Ολλανδίας είχαμε για την κατηγορία την επιστροφή του Jago Geerts αλλά και του Lucas Coenen που δεν συμμετείχαν λόγω τραυματισμών στο προηγούμενο GP. Στην περίπτωση του L.Coenen, στον τοπικό του αγώνα ο 16χρονος Ολλανδός, έδειξε ότι ήταν κυρίαρχος κερδίζοντας τα προκριματικά του Σαββάτου και το δεύτερο σκέλος της Κυριακής όμως στο πρώτο μετά από πτώση αναγκάστηκε να ξεκινήσει σχεδόν τελευταίος για να τερματίσει εντυπωσιακά στην πέμπτη θέση. Όμως ο αγώνας θα πήγαινε για δεύτερη φορά φέτος στον Liam Everts που εκμεταλλεύτηκε τις καλές του εκκινήσεις και με μια εντυπωσιακή κίνηση λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό του δεύτερου σκέλους, εξασφάλισε την νίκη του αγώνα. Για τον Βέλγο οι εκκινήσεις ήταν το κλειδί της επιτυχίας καθώς και στα δύο σκέλη βρέθηκε μπροστά. Δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον νικητή του πρώτου σκέλους Simon Langenfelder, ούτε του δεύτερου Lucas Coenen αλλά έδωσε σκληρές μάχες για να μείνει στην πρώτη τριάδα, χάνοντας οριακά την δεύτερη θέση από τον ομόσταυλο του Andrea Adamo στο πρώτο σκέλος ενώ κέρδισε την μάχη της ίδιας θέσης από τον Geerts, μια στροφή πριν τον τερματισμό του δεύτερου σκέλους! Η κίνηση αυτή του εξασφάλισε την δεύτερη φετινή του νίκη ενώ μείωσε την απόσταση του από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Adamo στους 72 βαθμούς. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο εντυπωσιακός L.Coenen(5-1) που όπως είπαμε είχε πτώση στην αρχή του πρώτου σκέλους ενώ είχε πτώση και στο δεύτερο χάνοντας την πρωτοπορία, την οποία επανέκτησε για να πάρει το σκέλος και την δεύτερη θέση της ημέρας. Η καλή εκκίνηση στο πρώτο σκέλος του Langenfelder(1-6) τον έφερε φαβορί για την νίκη όμως στο δεύτερο το κακό ξεκίνημα και τα λάθη τον περιόρισαν στην τρίτη θέση. Μέτριες εκκινήσεις και επιφυλακτικοί αγώνες για τον Geerts(2-3), μια και επέλεξε να επιστρέψει στους αγώνες χωρίς το πράσινο φως από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας, τον έφεραν στην τέταρτη θέση του αγώνα. Για τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Adamo(2-5) ήταν ένας αγώνας δύο ταχυτήτων, ξεκινώντας με πολλά λάθη και βρίσκοντας ρυθμό προς το τέλος της χρονικής διάρκειας του κάθε σκέλους. Τερμάτισε στην πέμπτη θέση, σημειώνοντας μικρή σχετικά απώλεια βαθμών. Σε ακόμα έναν αγώνα ο Kevin Horgmo(6-4) είχε εξαιρετικές εκκινήσεις αλλά δεν μπόρεσε να κρατηθεί μπροστά μέχρι το τέλος. Συμπλήρωσε την πρώτη εξάδα των νικητών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 3/9/23 Afyon Τουρκία.

1962 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ME TO ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “BEHIND THE GATE”

Την προηγούμενη φορά είχαμε δημοσιεύσει το επεισόδιο "0" της φετινής σειράς "Behind the Gate" το...