MXGP 2023 – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ T.GAJSER…ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΜΑ J.PRADO ΣΤΟΝ 17Ο ΓΥΡΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP 2023 έκανε μια μικρή διακοπή πριν επιστρέψει στην Τουρκία για τον 17ο του γύρο, κάτι που από ότι φαίνεται, χρειαζόταν ο περσινός πρωταθλητής Tim Gajser για να κατακτήσει την πρώτη του φετινή νίκη στην μεγάλη κατηγορία. Στην MX2 ο Liam Everts κατάφερε να συγκεντρώσει για τρίτη φορά φέτος τους περισσότερους βαθμούς ώστε να αναδειχτεί ο μεγάλος νικητής του τουρκικού GP.

Kατηγορία MXGP
Και ενώ όλοι είναι επικεντρωμένοι στην μάχη του πρωταθλήματος μεταξύ των Jorge Prado και Romain Febvre, ο Tim Gajser τους κλέβει την νίκη. Η επιστροφή των τραυματιών Jeffrey Herlings και Tim Gajser ήταν λογικό ότι κάποια στιγμή θα έπαιζε ρόλο στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος αφού και οι δύο είναι ικανοί να στερήσουν πολύτιμους βαθμούς από τους πρωτοπόρους της βαθμολογίας. Το μεγάλο νέο του αγώνα ήταν το σταβοπάτημα του πρωτοπόρου του πρωταθλήματος Prado μετά από μια αλάνθαστη σεζόν μέχρι τώρα. Ίσως να τον αποσυντόνισε και το γεγονός ότι δεν είχαμε προκριματικά σκέλη το Σάββατο λόγω κακοκαιρίας, σκέλη από τα οποία έχει κερδίσει πολλούς βαθμούς δίνοντας του αυτοπεποίθηση για τα σκέλη της Κυριακής. Ενώ είχε καλές εκκινήσεις και στα δύο σκέλη, ο Ισπανός στην αμέσως επόμενη στροφή έπεσε στο πρώτο, και του έσβησε η μοτοσυκλέτα στο δεύτερο, αναγκάζοντας τον ξεκινήσει και τις δύο φορές τελευταίος. Με τερματισμούς 13-9 κατάφερε να τερματίσει στην δέκατη θέση μειώνοντας το προβάδισμα του στην βαθμολογία στους 67 βαθμούς με δυο GP να απομένουν και το μέγιστο των 120 βαθμών να βρίσκονται διαθέσιμοι ακόμα στο τραπέζι. Όπως είπαμε, ο Gajser ήταν ο “spoiler” που μπήκε ανάμεσα στους δύο διεκδικητές οδηγώντας και τα δύο σκέλη του αγώνα. Στο πρώτο σκέλος ο Febvre κατάφερε να τον περάσει σχετικά γρήγορα για να πάρει την νίκη αλλά στο δεύτερο, κανένας δεν μπορούσε να πιάσει τον Σλοβένο, ακόμα κι όταν έπεσε στους τελευταίους γύρους. Με τερματισμούς 2-1 ο Gajser ήταν και φέτος ο νικητής της Τουρκίας, με τον Febvre(1-3) να τερματίζει στην δεύτερη θέση χάνοντας βαθμούς στο δεύτερο σκέλος που μπορεί και να τους χρειαστεί στο άμεσο μέλλον. Μετά την κακή του εκκίνηση στο πρώτο σκέλος και τον εντυπωσιακό του τερματισμό στην τρίτη θέση, ο Maxime Renaux(άλλος ένας που επέστρεψε από τραυματισμό στα τελευταία GP) έδωσε σκληρή μάχη για να κερδίσει το GP στο δεύτερο σκέλος αλλά ο Gajser του είπε…όχι! Οι τερματισμοί του 3-2 τον έφεραν στην τρίτη θέση του αγώνα επιστρέφοντας στο βάθρο από το GP του Trentino. Οι σχετικά καλές εκκινήσεις και σταθεροί αγώνες του Calvin Vlaanteren(4-5) τον έφεραν στην τέταρτη θέση μπροστά από τον πέμπτο Alberto Forato(5-7) και τον έκτο Ruben Fernandez(11-4).

Κατηγορία ΜΧ2
H πίστα της Τουρκίας δεν προσφέρεται για πολλές προσπεράσεις κάτι που φάνηκε μετά τα προβλήματα του Jorge Prado στην MXGP κατηγορία. Και εδώ στην ΜΧ2 ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Andrea Adamo δεν είχε καλές εκκινήσεις και δυσκολεύτηκε να ανέβει θέσεις. Αντίθετα ο διώκτης του και oμόσταυλος στην Red Bull KTM Liam Everts είχε καλές εκκινήσεις και μπόρεσε να διακδικήσει μια θέση στην πρώτη τριάδα και στα δύο σκέλη. Στο δεύτερο μάλιστα οδηγούσε τον αγώνα μέχρι τον 13ο γύρο όπου μια πτώση τον έριξε στην δεύτερη θέση. Χωρίς να κερδίσει κάποιο σκέλος ο Everts(3-2) κατάφερε να πάρει την τρίτη του φετινή νίκη που σε συνδυασμό με την έκτη θέση του πρωτοπόρου της βαθμολογίας Andrea Adamo(10-5) μείωσε την απόσταση του από την κορυφή του πρωταθλήματος στους 48 βαθμούς. Οι καλές του εκκινήσεις στα τελευταία GP’s έχουν φέρει σε διεκδίκηση βάθρου τον Kevin Horgmo αλλά ατυχίες και έλλειψη αντοχής του έχουν στερήσει καλά αποτελέσματα. Στην Τουρκία αυτό άλλαξε και ο Horgmo(5-1) κατάφερε να κερδίσει το πρώτο σκέλος της καριέρας του, δώρο που όπως αναφέραμε πιο πάνω του έκανε ο Everts με την πτώση του αλλά όπως και να έχει ο Νορβηγός ήταν ανταγωνιστικός και δίκαια ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Η νίκη του στο δεύτερο σκέλος ήταν καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς ισοβάθμησαν τρεις αναβάτες με τον Horgmo να επικρατεί. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Jago Geerts(2-4) που κουβαλάει έναν τραυματισμό ενώ στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο νικητής του πρώτου σκέλους Simon Langenfelder(25-15) που κέρδισε την μάχη με τον Geerts και τον Isaak Gifting, κάτι που δεν μπόρεσε να επαναλάβει στο δεύτερο λόγω της κακής του εκκίνησης. Καλές εκκινήσεις για τον Roan van de Moosdijk(4-3) και γενικά καλοί αγώνες αν εξαιρέσουμε ότι έχασε αρκετές μάχες πέφτοντας στην πέμπτη θέση της ημέρας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 24/9/24 Maggiora Ιταλία.

1969 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – ΝΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ P.JONASS ΣΤΟ “ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΣΠΗΣ” ΤΟΥ ΠΕΜΠΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η λάσπη πάντα εξομαλύνει τις διαφορές στο motocross και στον πέμπτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος...