MXGP 2024 – ΝΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ P.JONASS ΣΤΟ “ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΣΠΗΣ” ΤΟΥ ΠΕΜΠΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η λάσπη πάντα εξομαλύνει τις διαφορές στο motocross και στον πέμπτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP 2024 στην Πορτογαλία, η συνεχής βροχή δεν άφησε σε τίποτε άλλο να πρωταγωνιστήσει, από την λάσπη. Με δυνατό σημείο του την σταθερότητα, σε όλες τις συνθήκες, ο Pauls Jonass πέτυχε την πρώτη του νίκη στην μεγάλη κατηγορία, ίσως στον πιο δύσκολο αγώνα της δεκαετίας. Στην ΜΧ2 κανένας δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα του Liam Everts, φεύγοντας από την Πορτογαλία με τριπλή νίκη αν και η οικογένεια είχε μερίδιο και στην επιτυχία του Jonass.

Κατηγορία MXGP
Από την αρχή του πρωταθλήματος όλοι έψαχναν να βρουν ένα αδύνατο σημείο για να χτυπήσουν τον αήττητο μέχρι την Πορτογαλία, πρωτοπόρο και περσινό πρωταθλητή της κατηγορίας Jorge Prado αλλά ο Ισπανός έδειχνε να είναι έτοιμος σε κάθε περίσταση. Αυτό που κανείς δεν περίμενε ήταν να τα βρει δύσκολα στην λάσπη καθώς φέτος διέπρεψε στην πρώτη του εμφάνιση στο AMA Supercross κερδίζοντας προκριματική σειρά σε λασπερό αγώνα. Στην Πορτογαλία όμως η λάσπη ήταν το κάτι άλλο και δοκίμασε αναβάτες και μοτοσυκλέτες στο έπακρο και έδειξε ότι η ταχύτητα και η τεχνική δεν παίζουν τόσο ρόλο όσο το μυαλό. Τα προβλήματα για τον Prado άρχισαν από το προκριματικό σκέλος όπου δεν κατάφερε να συγκεντρώσει βαθμούς, βλέποντας μάλιστα τον Tim Gajser να πετυχαίνει το μάξιμουμ των βαθμών που ήταν διαθέσιμοι το Σάββατο. Με την ελπίδα ότι την Κυριακή τα καιρικά φαινόμενα θα υποχωρήσουν, πολλοί ήταν αυτοί που δεν πίεσαν το Σάββατο, όμως το μενού παρέμεινε το ίδιο και χειρότερο. Με την βροχή να μην κόβει, οι αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας ξεκίνησαν το πρώτο σκέλος με μεγάλο ανταγωνισμό για το ποιος θα στρίψει πρώτος, καθώς η εκκίνηση ήταν αυτό που λέμε game changer. Παρά την κακή επιλογή στην μπάρα ο Prado πήρε την εκκίνηση αλλά συνάντησε το μένος του Jeffrey Herlings να πάρει την πρωτοπορία από τον πρώτο γύρο. Στην προσπάθεια αυτή, οι δύο αναβάτες ανοίχτηκαν σε μια στροφή με αποτέλεσμα ο τρίτος Gajser, να κόψει εσωτερικά και να πάρει την πρωτοπορία. Και πάλι o Herlings ήταν αυτός που επιτέθηκε στην πρώτη θέση όμως ο Gajser απλά δεν ήθελε να την αφήσει. Η μάχη σταμάτησε για κάποιους γύρους μέχρι ο Herlings να αποφασίσει να επανέλθει όμως η μοτοσυκλέτα του δεν είχε τέτοια διάθεση και έτσι εγκατέλειψε από μηχανική βλάβη.

Αυτό έδωσε ανάσα στον Gajser να οδηγήσει απερίσπαστος στην κατάκτηση του σκέλους, ενώ ένα λάθος στον τελευταίο γύρο έστειλε τον Romain Febvre στην τρίτη θέση φέρνοντας δεύτερο τον Pauls Jonass. Στο δεύτερο σκέλος ο Herlings, δεν άφησε κανέναν να του πάρει το σκέλος, χωρίς βέβαια να τον απειλούν οι Prado και Gajser που έπεσαν στον πρώτο γύρο και ξεκίνησαν τελευταίοι. Με τον Febvre και πάλι να κάνει πολλά λάθη ο Jonass ήταν αυτός που πήρε ξανά την δεύτερη θέση και με τερματισμούς 2-2 κατάφερε να πάρει την πρώτη του νίκη στην κατηγορία. O Febvre(3-4) ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με τον Gajser(1-11) να τερματίζει εντυπωσιακά στην τρίτη θέση ξεκινώντας όπως είπαμε το δεύτερο σκέλος τελευταίος. Μετά την 13η θέση του Prado, ο Σλοβένος πήρε για πρώτη φορά φέτος την πρωτοπορία στην βαθμολογία αφήνοντας 14 βαθμούς πίσω του τον Ισπανό. Πολλή καλή εμφάνιση από τον Brian Bogers(5-7) στην τέταρτη θέση μετά την επιστροφή του με νέα ομάδα στο πρωτάθλημα ενώ στην πέμπτη θέση εντυπωσίασε ο Cornilius Toendel(13-3) ειδικά στο δεύτερο σκέλος όπου κράτησε πίσω του τον Febvre. Εκπληκτική ήταν και η πρώτη εμφάνιση στην μεγάλη κατηγορία του Andrea Bonacorsi(6-8) που ανέβηκε από την ΜΧ2 για να αντικαταστήσει τον τραυματία Maxime Renaux, τερματίζοντας στην έκτη θέση.

Κατηγορία ΜΧ2
Η λάσπη της Πορτογαλίας φαίνεται να πλήγωσε του πρωτοπόρους του πρωταθλήματος των δύο κατηγοριών καθώς και στην ΜΧ2 ο Kay deWolf δεν είχε ρυθμό από την ημέρα του Σαββάτου. Αυτός που έδειχνε σαν να μην τον ενοχλεί τίποτα, ήταν ο Liam Everts(1-1) που πήρε όλες τις εκκινήσεις και με την γνωστή οδήγηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του κατάφερε να πάρει όλα τα σκέλη οδηγώντας στην πρώτη θέση όλους τους γύρους(μερίδιο στην νίκη του Jonass είχε και ο S.Everts καθώς είναι προπονητής του Λετονού). Αυτή η απόδοση του, τον έφερε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας προσπερνώντας τον Thibault Banistant(5-4) που και αυτός είχε καλές εκκινήσεις και παρά τα προβλήματα, κατάφερε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Καλές εκκινήσεις είχε και ο “rookie” της κατηγορίας Rick Elznga(4-2) οι οποίες τον βοήθησαν παρά τα λάθη του, να μετουσιώσει σε καλά αποτελέσματα, πετυχαίνοντας τον καλύτερο τερματισμό της καριέρας του, στην δεύτερη θέση του αγώνα. Παρά τα πολλά προβλήματα ο de Wolf(10-3) κατάφερε να ελέγξει στο τέλος την ζημιά τερματίζοντας στην τέταρτη θέση σώζοντας το καλό βαθμολογικό προβάδισμα του. Σε αυτό βοήθησε και ο Simon Langenfelder που αν και τερμάτισε δεύτερος στο πρώτο σκέλος, είχε ένα καταστροφικό δεύτερο σκέλος, σπάζοντας την κλείδα μετά από πτώση, γεγονός που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει. Προβλήματα και για τον περσινό πρωταθλητή Andrea Adamo(6-7) που πασχίζει να βρει ρυθμό σε αυτούς τους πρώτους αγώνες, και την λάσπη της Πορτογαλίας να μην τον βοηθάει, τερματίζοντας παρόλα αυτά στην πέμπτη θέση. Τον καλύτερο του τερματισμό πέτυχε ο Ολλανδός Jens Wolvoot(11-6) τερματίζοντας στην έκτη θέση της ημέρας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Επόμενος αγώνας 12/5/2024 Lugo Ισπανία.

1974 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ 7ΟΥ ΓΥΡΟΥ ΓΑΛΛΙΑ

Με άστατες καιρικές συνθήκες ξεκίνησε ο έβδομος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MXGP 2024 στην πίστα...