AMA MX 2023 – ΟΙ ΑΔΕΡΦΟΙ LAWRENCE ΚΑΙ Η HONDA ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ IRONMAN

H φετινή σεζόν του αμερικανικού πρωταθλήματος σε Motocross και Supercross προσέφερε νέα ιστορικά ρεκόρ, κυρίως με τις επιτυχίες των αδερφών Lawrence. Ο επίλογος αυτής της ιστορίας γράφτηκε στο Ironman και τον τελευταίο αγώνα του AMA Motocross 2023 όπου ο Jett Lawrence κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία αήττητος, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο από τον προηγούμενο αγώνα. Η πρώτη φετινή νίκη του Jo Shimοda ήρθε αργά στον τελευταίο αγώνα των 250, αλλά όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην κατάκτηση του τίτλου από τον Hunter Lawrence. Μετά την κατάκτηση των πρωταθλημάτων των 250 Ανατολής και Δύσης στο Supercross από τους αδερφούς Lawrence και τον πρώτο τίτλο στην μεγάλη κατηγορία του Chase Sexton, η Honda κατάφερε να είναι η πρώτη εταιρεία στην ιστορία που κατακτά όλους τους επαγγελματικούς αμερικανικούς εθνικούς τίτλους σε Motocross και Supercross σε μια χρονιά!

Κατηγορία 450
Στο Ironman ήταν η τελευταία ευκαιρία του ανταγωνισμού να σπάσει το αήττητο σε σκέλη και γιατί όχι, και σε σύνολο του Jett Lawrence. Με μια εξαιρετική εκκίνηση στο πρώτο σκέλος, ο Jett έβαλε τέλος σε αυτές τις σκέψεις και παρά την προσπάθεια του Αaron Plessinger στην αρχή και του Sexton στην συνέχεια ο Jett έγραψε το 21-0 σε σκέλη και πήγαινε για το απόλυτο της φετινής σεζόν στο δεύτερο. Εκεί μια ολιγωρία στην μπάρα της εκκίνησης, κράτησε τον φετινό πρωταθλητή των 450 λίγο πιο πίσω, αλλά πριν ολοκληρωθεί ο πρώτο γύρος πήρε την πρωτοπορία από τον Dylan Ferrendis που είχε μια άσχημη πτώση με εγκατάλειψη. Ο Jett έκανε μερικά λάθη στην συνέχεια αλλά δεν επέτρεψε σε κανέναν να τον πλησιάσει κερδίζοντας άνετα το σκέλος, ολοκληρώνοντας την τέλεια χρονιά. Με αυτόν τον τρόπο επέστρεψε η Honda στα πρωταθλήματα στην μεγάλη κατηγορία από την εποχή του Ricky Carmichael στο μακρινό 2004! Μετά από σχετικά μέτριες εκκινήσεις ο Sexton(2-2) ήταν αυτός που έκανε φιλότιμες προσπάθειες να απειλήσει τον Jett αλλά για άλλη μια φορά αρκέστηκε στο τέλος στην δεύτερη θέση σε σκέλη και σύνολο. Μπορεί η πρώτη θέση στο πρωτάθλημα να ήταν καπαρωμένη από τον προηγούμενο αγώνα, όμως για την δεύτερη θέση είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς οι Ferrandis και Plessinger. Ο Γάλλος δεν είχε καλή εκκίνηση στο πρώτο σκέλος και έδωσε πραγματικό αγώνα για να τερματίσει στην τρίτη θέση, περνώντας μάλιστα στην διαδικασία και τον Plessinger. Στο δεύτερο σκέλος όμως η πτώση του τον έβγαλε εκτός μάχης, γεγονός που δεν επηρέασε την βαθμολογία καθώς ο Plessinger δεν θα μπορούσε να περάσει στην δεύτερη θέση τον Ferrandis, ακόμα και με νίκη. Ωστόσο ο “Cowboy” του πρωταθλήματος με τερματισμούς 5-3 κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, σε μια πίστα όπου έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν. Με δυνατά σκέλη και ανεβασμένη διάθεση ο Jason Anderson(4-4) κατάφερε να κινηθεί κοντά στην πρώτη τριάδα καταλαμβάνοντας τελικά την τέταρτη θέση. Με καλές εκκινήσεις και με βελτιωμένη την κατάσταση του προβλήματος στα χέρια του, ο Adam Cianciarulo(6-6) κινήθηκε μέσα στην πρώτη εξάδα και στα δύο σκέλη, για την πέμπτη θέση του συνόλου. Σε ακόμα έναν αγώνα ο Garrett Marchbanks(7-8) ήταν ο κορυφαίος ιδιώτης τερματίζοντας στην έκτη θέση του αγώνα.

Κατηγορία 250
Η κατηγορία έφτασε στον τελευταίο αγώνα με τον Hunter Lawrence να έχει 22 βαθμούς προβάδισμα στην βαθμολογία έναντι του Justin Cooper, αφήνοντας την κατάκτηση του τίτλου ανοιχτή σε πολλά πιθανά σενάρια. Γρήγορα ο αγώνας εξελίχθηκε σε δύο μάχες, η μία για την κατάκτηση του αγώνα και η άλλη για την κατάκτηση του τίτλου όταν οι Hunter και Cooper είχαν καταστροφικές εκκινήσεις στο πρώτο σκέλος. Και οι δύο αναβάτες όμως έβαλαν το κεφάλι κάτω και δεν το παράτησαν ποτέ με τον Hunter να ξεκινάει από την 17η θέση και τον Cooper να έχει πιο δύσκολο έργο ξεκινώντας από την 31η. Εντυπωσιακά, ο Hunter κατάφερε να φτάσει και να τερματίσει στην πέμπτη θέση που σε συνδυασμό με την 13η που τερμάτισε ο Cooper, συγκέντρωσε τους βαθμούς που χρειαζόταν για να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο στην κατηγορία, από το πρώτο σκέλος του αγώνα.

Τώρα για την μάχη του αγώνα και στα δύο σκέλη ο Ryder DiFrancesco κατάφερε να πάρει και τις δύο εκκινήσεις με μια αρμάδα ομοσταύλων της Pro Circuit Kawasaki να τον ακολουθούν, γεγονός που οφείλεται σε μια νέα ρύθμιση που βρήκε η ομάδα σύμφωνα με τον Team Manager Mitch Payton. H πρωτοπορία του Ryder D δεν κράτησε πολύ καθώς σύντομα στο πρώτο σκέλος τον πέρασαν οι Tom Vialle, Haiden Deegan και Jo Shimoda, με τον Ιάπωνα να βρίσκει νωρίς τον δρόμο για την πρωτοπορία, και τελικά για την κατάκτηση του σκέλους. Στο δεύτερο σκέλος ο Shimoda(1-1) είχε καλύτερη εκκίνηση και πέρασε νωρίτερα τον Ryder D για την πρώτη θέση, κερδίζοντας άνετα το σκέλος και τον πρώτο του φετινό αγώνα. Οι μέτριες εκκινήσεις του Deegan(2-3) και η σπατάλη ενέργειας στις μάχες των πρώτων γύρων τον έφεραν μακριά από την πρώτη θέση, στο τέλος όμως οι τερματισμοί του ήταν αρκετοί για να τον ανεβάσουν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Πολύ καλό αγώνα πραγματοποίησε ο Tom Vialle(3-4) για να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου, αρχίζοντας να γίνεται απειλητικός προς το τέλος της χρονιάς, μαζεύοντας πολύτιμες εμπειρίες που θα τον βοηθήσουν την επόμενη χρονιά και ίσως στο SuperMotocross που ακολουθεί. Ο Cooper(2-13) έχασε με το καλημέρα του αγώνα τις ελπίδες του για τίτλο και ίσως να κλείσει την χρονιά με νίκη. Τερμάτισε στην τέταρτη θέση στο Ironman και στην δεύτερη της βαθμολογίας σε μια περίοδο που αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα της ζωής και να παντρευτεί. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα τον δούμε στην Αμερικανική ομάδα του Motocross των Εθνών φέτος. Για τον πρωταθλητή Hunter(5-9), το δεύτερο σκέλος ήταν μια τυπική διαδικασία για τον ίδιο καθώς δεν είχε τίποτα να κυνηγήσει. Είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα και η νίκη θα ερχόταν δύσκολα αν δεν είχε καλή εκκίνηση. Δεν έφυγε καλά στην εκκίνηση και απλά κοίταξε να τερματίσει για να παραμείνει φρέσκος για τους εορτασμούς της κατάκτησης του τίτλου. Κατέλαβε την πέμπτη θέση μπροστά από τον έκτο DiFrancesco(9-6) που πραγματοποίησε έναν από τους καλύτερους φετινούς του αγώνες.

H σειρά του AMA Motocross ολοκληρώθηκε με αυτόν τον τρόπο όπως και η μετάβαση της διαδικασίας για το πρώτο SuperMotocross στην ιστορία, με τους αναβάτες που συγκέντρωσαν τους κατάλληλους βαθμούς σε SX και MX να συμμετέχουν στα play-offs που ξεκινούν στις 9 Σεπτεμβρίου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

1962 More posts in MOTOCROSS category
Recommended for you
MXGP 2024 – VIDEO ME TO ΠΡΩΤΟ & ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “BEHIND THE GATE”

Την προηγούμενη φορά είχαμε δημοσιεύσει το επεισόδιο "0" της φετινής σειράς "Behind the Gate" το...